Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Vásárhelyen már ''temetik'' az ebeket

Hódmezővásárhely - Rémhír volt az, ami Vásárhely-szerte és az interneten is terjed: egyelőre nem kell költöznie a kishomoki magánmenhelynek, nem fogják elaltatni a kutyákat. A sok jó szándékú vásárhelyi állatbarát aggodalma alaptalan. Az viszont igaz, a tulajdonos tényleg tervezi, hogy telephelyet változtat, csakhogy ez nagyon sokba kerül.
„20 nap múlva jön az állatorvos, beadja az altatóinjekciókat, és itt a vége" – hirdeti egy internetes körlevél a kishomoki magánkutyamenhely végét, ahol a jó szándékú, de tájékozatlan állatbarátok több mint száz, hontalanná váló kutyus pusztulását vizionálják. A vásárhelyi Zagyi Imre által működtetett telep helyzete ugyan nyomasztó, de korántsem ennyire tragikus – „csak" a költözésen kell komolyan gondolkodniuk.

Mint arról az esztendő elején írtunk: a külföldről hazánkba visszatért férfi magánvagyonából létesített egy állatotthont kishomoki portáján a kallódó kutyák és macskák részére. Volt, amelyiket autó elől mentett meg, akadt jószág, amit a 47-es mellett akasztottak egy fára, és túlélte.

Hét kölyök Németországban

A lapunkban még tavasszal megjelent írás nyomán felkereste a kishomoki állatbarátot egy hazánkból Németországba elszármazott férfi, Erki Tamás fogorvos. A magánállatotthonba közben egy vemhes kutyus került, és megszült hét kölyköt, Erki pedig vállalta, hogy mindegyiküknek gazdát kerít – és így is lett. Zagyi Imre saját költségén, csaknem 200 ezer forintból „útlevelet" készíttetett a kutyusoknak, majd Regensburgig fuvarozta őket – ismerőse itt vette át a „szállítmányt". Értesüléseink szerint a vásárhelyi alomból származó kutyák jól érzik magukat a német gazdiknál.

Az állatbarát férfi missziója egy idő után kényelmetlenné kezdett válni a szomszédok számára, a több tucat jószág ugyanis nagyon hangos. Ugyanakkor elfogyott az alapító vagyona – az ellátás naponta tízezreket emészt fel –, másrészt soron van Kishomok belterületté nyilvánítása, és a város rendelete nem engedi, hogy vásárhelyi portán ilyen nagy számú állatot tartsanak.

– Az már biztos, hogy költöznünk kell, a kérdés csak az: hova. Az állatok tisztán tartása érdekében mindenképpen homokos területre lenne szükségünk – osztotta meg velünk dilemmáját az állatvédőnek segítő Gera Tamás, aki tegnap is a kutyákat etette.

Találtunk egy alkalmasnak tűnő, homokos talajú helyet Vásárhely közelében, ahová áttelepítenénk a menhelyet, ám az ára borsos: tizenkétmillió forintot kérnek érte. Ezt az összeget most nem tudjuk előteremteni, csak a jó szándékú adakozókra számíthatunk. Jótékonysági kampányt szervezünk, hiszen más megoldás nincs – foglalta össze Zagyi Imre. Az állatvédő elmondta: ugyan felszólítást már kaptak, hogy szüntessék meg a magánmenhelyet, de a határozat konkrét időpontot nem tartalmazott.

Megtudtuk: legutóbbi, tavaszi beszélgetésünk óta újabb harminc lakóval gyarapodott az állatotthon, ezek között akad vak jószág is, amit egy másik, vásárhelyi állatvédő szervezet már nem akart befogadni. Jelenleg száznál is több kutyus lakja a portát, sorsukon csak az adakozók tudnának jobbítani – vallja a tulajdonos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mucsi Mihály majdnem megfulladt a műtőasztalon

Hódmezővásárhely, Makó - A vásárhelyi Mucsi Mihályon gégemetszést kellett végrehajtani a makói… Tovább olvasom