Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Vásárhelyen megvalósult a szegregáció mentes oktat

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen sikeresen megoldották a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók együttnevelését a többi diákkal. Tavaly megszüntették a szegregációt, s azóta integráltan folyik a város valamennyi általános iskolájában az oktatás. Ennek a tapasztalatairól tartottak szerdán konferenciát.
– Egy hosszú folyamat során valósítottuk meg városunkban az integrált oktatást, vagyis az esélyegyenlőségi tervünket. Még 2006 őszén a közgyűlés elfogadta a közoktatási koncepciót, s 2007 szeptemberében már az új keretek közt indult a tanítás – mondta a Kéz a kézben konferencián köszöntőjében tegnap a vásárhelyi városháza dísztermében Almási István alpolgármester.

Közel 48 milliós pályázati pénznek köszönhetően valósult meg a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű diákok beilleszkedése az új iskolákban, a pedagógusok felkészítése, illetve számos program beindítása. Az alpolgármester kiemelte: olyan iskolák alakulnak ki a városban, melyeket a tanárok teremtenek, vagyis nagy szükség van a pedagógusok szakmai ismeretére.

A lényeg, hogy Vásárhelyen sikerült az óvodától egészen a középiskoláig felépíteni a komplex oktatási programot. Így a gyermekek életének nyomon követésével lehet kompenzálni a hátrányokat, vagyis van esély a szülők lehetőségein túlnyúló életpályát is bejárniuk akár a hátrányos helyzetűeknek is.

– Az országban egyedülálló módon valósult meg városunkban a szegregáció mentes oktatás – fejtette ki előadásában Tóthné Kecskeméti Katalin, az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke.

Vásárhelyen mintegy tízezer 18 év alatti gyermek van, melyből 2950-en részesülnek rendszeres gyermekvédelmi támogatásban. Az integráció célja, hogy valamennyi városrészben, valamennyi iskolában azonos körülmények között tanuljanak a diákok. Ennek érdekében az intézményi összevonásoknál arra törekedtek, minden intézménybe nagyjából egyformán kerüljenek halmozottan hátrányos tanulók.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

 • 3. Barbapapa 2008. április 12. 13:59
  „Akkor majd elhiszem hogy megvalósult ha majd Dr Lázár János Boldizsár (forrás országgyülés honlap) is ijen iskolába jár....”
 • 2. hévalaki 2008. március 29. 22:01
  „A hátrányos helyzetű gyerekeket, ne azonosítsuk csak a roma gyerekekkel !
  Kérdezem : megkérderdezik a roma szülőket is ,hogy ők hogy szeretnék ? Vagy csak úgy a hasunkra ütünk,és kimondjuk, nekik így a jó !
  A romák nagyon összetartó, családcentrikus nép.Más az indentitásuk, szokásuk,kultúrájuk.
  Külön erre felkészített pedagógusokat képeznék.”
 • 1. fgézu 2008. március 26. 20:47
  „Ez igazán nagy öröm a becsületes magyar családoknak,az általában visszabukó cigánykölköket közéjük vegyíteni.Nekem általánosban 9 cigány osztálytársam volt,egy jutott el 8. félévig.
  A szegregáció a nemzet számára létszükséglet!!
  Sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százharminc diák vetélkedik az Emlékpontban

Hódmezővásárhely - Az idén is az Emlékpont Múzeum lesz a helyszíne a kistérségi általános iskolások… Tovább olvasom