Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Vásárhelyen nem megy a panelprogram

Szegeden, Makón és Szentesen már zajlik a panelprogram, melyre Vásárhelyen még nem pályáztak. A nyílászárók cseréje, és a falak külső szigetelése nem kis pénzbe, lakásonként 1,2 millió forintba kerülne. Ennek harmadát kellene az azokban élőknek állniuk. A vásárhelyi lakóközösségek haboznak.
Az Oldalkosár utcai tízemeletesek. Sokba kerülne a felújításuk Fotó: Tésik Attila
Nem akadt még társasház Vásárhelyen, mely pályázott volna a panelprogramban való részvételre.

– A hozzánk tartozó házakban megszavaztattuk a lakóközösségeket. Ahol a legtöbben mellette voltak, ott sem értük el a húszszázalékos arányt – mondta lapunknak Basics Ferenc, a Centrum szövetkezet elnöke. Hozzátette: az emberek nem merik vállalni az 1,2 millió forintos költséget, vagy a hiteltörlesztést. Tapasztalatai szerint már a közös költség ötszáz forintos emelése is erős ellenállást váltott ki.

Hasonló a helyzet az Ifjúsági Lakásépítő és Fenntartó Szövetkezet panelházainál is. Mint Sebestyén Zoltán elnök elmondta: nem adtak be egyetlen panelház ügyében sem pályázatot, jelenleg a kéményfelújításokra koncentrálnak.

– A lakók nem rendelkeznek a szükséges 400 ezer forinttal, a felújítási alapokban pedig nincs meg a megfelelő önerő. Ez egy 30 lakásos épületénél 12 millió forint lenne – tette hozzá. Az elnök szerint panelprogrammal kapcsolatban csak elvétve hangzottak el kérdések a lakógyűléseken, ám aktuális témaként egyetlen helyen sem tárgyaltak róla. Úgy látja, hogy a panelházakban élők többsége számára az is nagy terhet jelent, hogy a közös költséget befizessék. Az elnök szerint az is tisztázatlan, hogyan térítenék vissza azoknak a pénzét, akik már önerőből kicseréltették lakásuk nyílászáróit.

Makón eddig 162 lakást, Szentesen pedig két házat, azaz összesen 60 lakást érintett a panelfelújítási program. A szentesi Brusznyai sétány 1–3. számú ház felújítását teljes egészében hitelből finanszírozták – tudtuk meg a közös képviseletet ellátó Városi Szolgáltató Kft. vezetőjétől, Döbrőssy Ivántól. A Klauzál utca 8/A harminc lakásának tulajdonosai hitelből és önerőből állták a saját részüket – tudtuk meg Vereb Károly közös képviselőtől.

Tavaly 136 szegedi épület 5100 lakása nyert a panelfelújítási pályázaton, az idén 188 épület 7200 lakása indult ezen, ám ez utóbbiakat még nem bírálták el – tudtuk meg Miskolczi Ferenctől, a szegedi polgármesteri hivatal pályázati csoportvezetőjétől. Elmondta: a tavalyi nyertes házak megkötötték a kivitelezői szerződéseket, ám e tervek egy része csak jövőre valósulhat meg. A megyeszékhely önkormányzata a város önerejét hitelből fedezi, a pénzintézetet az év elején választották ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2008-ban négysávosra szélesítik a 47-es főútat

A korábbi információkkal szemben 2008-ban mégis megépítik a 47-es főút hiányzó négysávos szakaszát… Tovább olvasom