Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Vásárhelyi ajánlatok a megyének

Hódmezővásárhely - Júliusban a katolikus egyházhoz került a vásárhelyi lakóotthon fenntartói joga, most viszont – a város egyetértésével – várhatóan a megyéhez kerül a feladat. Hódmezővásárhely önkormányzata pedig szeretné visszakapni a megyétől a Kokron-palotát és a benne működő tüdőgondozót.
Hódmezővásárhely polgármestere, Lázár János levelet írt a Csongrád megyei közgyűlésnek két helyi intézmény ügyében. Az egyik a Szivárvány Szakosított Szociális Otthon melletti lakóotthon. A Szivárványt idén január elsejétől a város átadta megyei fönntartásba, a lakóotthon kivételével – annak fenntartói joga július elsejei hatállyal a katolikus egyházé lett. Azóta az egyház és a város arra a megállapításra jutott, hogy az ellátottak érdekeit mégis az szolgálná jobban, ha a két intézménynek egy fönntartója lenne: korábban is együttműködtek, és a lakók ismét közösen használhatnák a rehabilitációjukat szolgáló eszközöket. Az egyház – a várossal egyetértésben – szívesen átadná a lakóotthon fenntartói jogát a megyének.

A vásárhelyi polgármester ugyanebben a levélben jelezte, hogy tárgyalna a vásárhelyi tüdőgondozó épületéről, amely viszont a megyéé. Hódmezővásárhely a feladatot és az ingatlan tulajdonjogát is megszerezné, és tárgyalást kezdeményez ez ügyben.

A megyei közgyűlés csütörtökön várhatóan felhatalmazza Magyar Anna elnököt arra, hogy tárgyaljon a lakóotthon fenntartói jogának átvételéről az egyházzal, és a tüdőgondozóról a várossal.

A tüdőgondozó a Mellkasi Betegségek Szakkórházához tartozik, a Dr. Rapcsák András út 54. alatt áll. Nevezetes épületről van szó: ez a Kokron-palota. A Kokron József és Fiai Kötszövöttárugyár az 1930-as évektől gyártotta exportra is a híres Nor-coc svájcisapkát speciális gépeken saját, szabadalmaztatott technológiával – olyan sikerrel, hogy az üzem államosítása után a Hódiköt is folytatta a fejfedő gyártását a 60-as évekig. Az épület viszontagságos történetének csak a kezdete, hogy miután a családtól elvették, itt alakult meg a Magyarországi Kommunista Párt helyi szervezete. A Kokron-palota a helyi épített örökség fontos része, és a város régóta szeretné megkapni, de annak idején nem tudott megegyezni a feltételekben Rapcsák András vásárhelyi polgármester és Lehmann István, a megyei közgyűlés akkori elnöke.

Olvasóink írták

  • 3. hajnalka 2011. szeptember 21. 20:42
    „Pöttyös labda?”
  • 2. Én2 2011. szeptember 15. 19:30
    „Kinek kell a Kokron épület.??”
  • 1. niemand 2011. szeptember 15. 10:24
    „SAJNÁLNÁM, AZ EGYHÁZ TALÁN MÉG TUDNA ÉRTELMET ADNI AZ OTTHON LAKÓINAK, ERKÖLCSI ÉRTÉKET, TALÁN AZT IS MEG TUDNÁ TANÍTANI, HOGY NEM JÁR MINDEN INGYEN, VALAMIT TENNI IS KELL, HA KAPNI AKARUNK.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kőkorszakik a házfalon

Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki, valamint Flinstone-ék lábbal hajtott autója is fogadja mindazokat, akik Makó vagy Erzsébet felől érkeznek Vásárhelyre. Tovább olvasom