Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Vásárhelyi büdzséterv: 17,5 milliárd a főösszeg

Hódmezővásárhely - Az összevont bizottsági ülésen tegnap elfogadták Vásárhely idei költségvetési tervezetét, amelynek főösszege 17,5 milliárd forint. Az önkormányzat a kötelező feladatokat ellátja, és nem tervez újabb átszervezést, létszámleépítést. A fejlesztésekre, pályázatokra 1,5 milliárdnyi önerő kell.
Az ügyrendi és mandátumvizsgáló, a pénzügyi és gazdasági, valamint a város-, vállalkozásfejlesztési és informatikai bizottság tegnap összevont ülésen tárgyalta meg, s fogadta el Vásárhely 2009-es költségvetésének koncepcióját. A bizottságok vezetőinek sajtótájékoztatóján Havasi Katalin kiemelte: nehéz gazdasági körülmények mellett megalapozott, teljesíthető, stabil gazdálkodást biztosító költségvetést kellett megalkotni. A határidő az önkormányzatoknak február 15., úgy, hogy még az ország büdzséje is többször módosulhat. A tavalyi átszervezésekkel 1 milliárd forintos megtakarítást értek el, de a városnak járó normatívák eddig már 800 millió forinttal csökkentek. A 17,5 milliárd forintos főösszegű költségvetés szigorú megszorításokat tartalmaz, a céltartalék 1 milliárd.

Hegedűs Zoltán elmondta, a működési költségeknél a racionalizálásra, a csökkentésre törekedtek. A kötelező feladatokat el tudják látni, a nem kötelezőek azonban kikerültek a költségvetésből. Szociális célokra várhatóan több mint félmilliárdot fordíthatnak ebben az évben, ez magában foglalja a segélyeket, valamint azt az 500 munkahelyet, melyet tartósan munkanélküliek számára akarnak teremteni. Őket közmunka keretében, állami támogatást igénybe véve kívánják foglalkoztatni. Az önkormányzat révén pillanatnyilag 1800 embernek van munkája, és a hivatalban, az intézményekben idén nem terveznek átszervezést, létszámleépítést.

Gyömrő-Molnár Imre közölte: a pályázati önrészekhez 1,5 milliárd forintot kell biztosítani – ez az összeg pályázati forrásként 7–8 milliárdot hozhat a városba –, ebből 1 milliárd áll rendelkezésre, 500 milliót még elő kell teremteni. Ez az esetleges megtakarításokból képzelhető el, például amennyiben csökkennek a dolgozók után fizetendő járulékterhek. A beruházásokat, fejlesztéseket a 2006-ban elfogadott hosszú távú stratégia alapján szeretnék folytatni.

A bizottságok által támogatott költségvetést a mai rendkívüli közgyűlésen tárgyalják a képviselők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényes Mindszenten a kényszertagság

Mindszent - Újabb fejezetéhez érkezett a mindszenti csatornaprojekt. A Szegedi Ítélőtábla –… Tovább olvasom