Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Vásárhelyi kompenzáció a háziorvosoknak

Hódmezővásárhely - A befizetett iparűzési adó terhére – ebből 5 millió 200 ezer forintot elkülönítve – támogatják Vásárhelyen a felnőtt és gyermek háziorvosok feladatellátását.
Lázár János polgármester kezdeményezésére az idén egyszeri támogatásként összesen 5 millió 200 ezer forinttal segíti Vásárhely a városban praktizáló harminckét felnőtt házi- és gyermekorvost. Az összeget az egészségügyi és szociális bizottság döntése alapján osztják el – döntött tegnap rendkívüli ülésén a közgyűlés. Az önkormányzat így pótolja a kieső vizitdíjbevétel egy részét. Az orvosok örülnek a pénznek, de véleményük az: a kieső bevételeiket az államnak kell kompenzálnia.

Országos visszhangja volt, amikor a március 9-i népszavazást követő napon a vásárhelyi kórházban megszüntették a kórházi napi- és vizitdíj szedését. A város közgyűlése tegnapi rendkívüli ülésén továbblépett: Lázár János polgármester javaslatára egyhangúlag arról döntött a testület, hogy az idén egyszeri támogatásként összesen 5 millió 200 ezer forinttal segíti a városban praktizáló 32 házi felnőtt- és gyermekorvost, részben így kompenzálva a kieső vizitdíjat. A praxisok között az egészségügyi és szociális bizottság döntése alapján osztják el a pénzt. Ez ha egyenlő arányban történne a praxisok között, akkor a háziorvosok annyit kapnának, mint amennyi bevételük volt havonta a vizitdíjból. A teljes támogatás megegyezik a háziorvosok által befizetendő helyi iparűzési adó összegével. A támogatást két részletben, tavasszal és ősszel fizetik ki.

Hernádi Károly háziorvos örül a közgyűlés döntésének. Fotó: Tésik Attila
Hernádi Károly háziorvos örül a közgyűlés döntésének. Fotó: Tésik Attila

Örömmel fogadta a közgyűlési döntést a Széchenyi téri rendelőben dolgozó Hernádi Károly felnőtt háziorvos.

– Nagyszerű, kiváló hír! Csak köszönni tudom a polgármester úrnak és a képviselőknek. Rendkívül érzékenyen érint a vizitdíj megszűnése, hiszen az havonta körülbelül 150-180 ezer forint bevételt biztosított számomra. Igaz, a város által most elfogadott összeg várhatóan nem pótolja a kieső pénzt, de mindenképpen segítséget jelent majd – hangsúlyozta a vásárhelyi orvos.

A háziorvos szerint az lenne a legmegfelelőbb, ha a korábban lecsökkentett, majd a vizitdíjjal kipótolt bevételüket normális mértékben biztosítaná az állam. – A gyógyító munkát végzőknek nem a mindennapos megélhetési és praxisfenntartási gondokkal kellene foglalkozniuk, hanem a betegeik gyógyításával – fogalmazott Hernádi Károly.

Önkormányzati kötelezettség

Gusztustalan, Goebbelst idéző propagandafogásnak nevezte Lázár János polgármester a közgyűlésen azt, hogy a kormányzat a gyermek háziorvosoktól elvett pénzt osztaná szét az összes praxis között. Hangsúlyozta: a kompenzáció elsősorban állami feladat, de az alapellátással kapcsolatban az önkormányzatnak is vannak kötelezettségei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ponton átalakul a vásárhelyi közlekedés

Hódmezővásárhely - Február közepén rendőrök, közlekedési szakemberek járták végig Vásárhely balesetveszélyes pontjait. Tovább olvasom