Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Vásárhelyi piac – városi kézben

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi piac július elsejétől az önkormányzat tulajdonába kerül – döntöttek a városatyák szerdán.
A rendkívüli közgyűlésen elfogadták a tavalyi év zárszámadási rendeletét.
Még a 2007-es zárszámadási rendelettervezet ismertetése előtt közölte a közgyűléssel Lázár János polgármester, hogy Vásárhely 552 millió forintot nyert pályázaton a 47-es főutat a Hód-Ipari Parkkal összekötő, egyúttal a várost elkerülő déli tehermentesítő út megépítésére. A közbeszerzési eljárást lefolytatták, a szerződések aláírását követően hamarosan megkezdődhet, és még az idén befejeződhet a munka.

A zárszámadással kapcsolatban Végh Ibolya aljegyző elmondta: az intézmények zavartalan működését biztosították. Az önkormányzat 225 millió forinttal járult hozzá az óvodák, 508 millióval az általános iskolák, 377 millióval a középiskolák és kollégiumok fenntartásához, míg az Erzsébet-kórházra alig kellett költeni. Jutott pénz szociális támogatásra, lakáscélú helyi támogatásra, önkormányzati lakások felújítására, és kiosztottak száztíz ingyen telket is – a kiadások negyvenhét százaléka jóléti volt. A működési költségek minimalizálásával 1,4 milliárd forintot takarítottak meg, ezt fejlesztésre fordították.

Városi piac

– A vásárhelyi piac üzemeltetését július 1-jétől az önkormányzat, pontosabban a Városellátó Kht. látja el – mondta el a közgyűlést követő sajtótájékoztatón Lázár János polgármester –, változatlan tarifákkal és nyitva tartással. A vásárcsarnok fenntartását is átveszik, megvásárolták a környező területeket, így a piac teljesen városi tulajdonú lesz. A parkolási rendet szintén szabályozzák, piaci napokra külön díjszabást dolgoznak ki.

A könyvvizsgálói vélemény kiemelte, a város nem élte fel, sőt gyarapította vagyonát – 1997-ben 7,6, tavaly 37,1 milliárd volt a befektetett eszközök, a saját tőke, a vagyon értéke. A kötelezettségek nőttek, de a végrehajtott átszervezésekkel már 2007-ben csökkentek a kiadások, amelyek hatása igazán idén érződik majd. Varga Jánosné felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelállomány miatt a bevételeket növelni kellene; nem felejtve el, hogy követelésekkel is rendelkezik a város – közel 1,4 milliárdos kintlévőséget finanszírozott.

– Nehéz évet tudhatunk magunk mögött – összegzett Lázár János –, amit nemcsak túléltünk, és működőképes maradt a város, még előre is léptünk. Soha nem lesz könnyű esztendőnk, ha fejlesztésen is törjük a fejünket. Márpedig szerintem a jövőben is ezen az úton kell járnunk, az elmúlt évben 3 milliárdot költöttünk ilyen célra. Továbbra is pontos, precíz és takarékos gazdálkodásra lesz szükség.

A vita során Hernádi Gyula, az MSZP frakcióvezetője elmondta: a város számára hasznos kezdeményezéseket eddig és ezután is megszavazzák. „Keskeny pallón egyensúlyozunk, nehéz évek várnak ránk" – állapította meg a politikus. Hasonlóan nyilatkozott Takács Róbert (SZDSZ), aki hangsúlyozta: támogatják a költségvetés racionalizálását. A zárszámadást 17 igennel, 1 nem ellenében, 3 tartózkodással fogadták el.

Olvasóink írták

 • 2. dgg 2008. május 05. 17:59
  „Mi van Samu úrral? Lejárt a szerződése, vagy csak kutyául kellett neki a pénz. Hirlik, hogy eladta a gyógyszertári részét is. Vagy ez csak pletyka?”
 • 1. Csavok 2008. május 04. 18:40
  „Kíváncsi vagyok arra az átdolgozott parkolási rendre??!!
  Fogadnék egy vak lóba, hogy sikerül ezt is felfelé rendezni.
  Valamiből fedezni kell a történészek bérét az EMLÉKPONTban !!

  Kellemes vasárnap estét: Csavok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatban a vásárhelyi tragédia vizsgálata

Hódmezővásárhely - A rendőrség és a munkavédelmi felügyelőség még kedden is vizsgálta a hétfő esti… Tovább olvasom