Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Vásárhelyre kerülhet az orosházi hulladék

Hódmezővásárhely - Az orosházi szeméttelep működési engedélye december végén lejár. Az itt összegyűjtött évi 45 ezer tonna hulladékkal kezdeni kell valamit az önkormányzatnak. Elképzelhető, hogy ez a mennyiség Vásárhelyen landol.
A vásárhelyi A. S. A. Köztisztasági Kft. tulajdonában lévő hulladéklerakó fogadni tudná az orosházi szemetet.

Az orosházi szeméttelepnek december végéig szól a működési engedélye, akkor bezárhatják, illetve 2009 júniusáig még meghosszabbítható az engedély. A helyi önkormányzatot sürgeti az idő, mert az évente összegyűjtött – Orosházáét és tizenöt környező települését – és fogadott 45 ezer tonna hulladék sorsáról, helyéről gondoskodni kell.

Az A. S. A. tulajdonában lévő hulladéklerakóba bőven férne az importszemét.
Fotó: Tésik Attila

A közelmúltban tartott orosházi képviselő-testületi ülésen az ezzel kapcsolatos előterjesztésben szerepelt: ha a jövőben minél kisebb járatszámmal akarják eljuttatni a szemetet a közeli, például a hódmezővásárhelyi lerakóhoz, telephez, akkor célszerű átrakóállomást létesíteni Orosházán. Ott költségmérséklés miatt tömörítenék a rakományt. A megoldás finanszírozására van pályázati lehetőség. Sokan attól tartanak, hogy a város Nápoly sorsára juthat, belefulladhat saját szemetébe.

Orosházán megkerestük Jusztin Balázst, a Dareh (Dél-Kelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer) főmunkatársát, aki azt mondta: erről csak Molnár Béla alpolgármester, egyben a Dareh elnöke, valamint Németh Béla polgármester nyilatkozhat.

Az alpolgármestertől megtudtuk: az egyeztetések még zajlanak az érintett településekkel. Amíg ez nem történik meg, nem zárul le a folyamat, nem tudnak érdemi információt adni az orosházi szemét ügyéről, a szállítás esetleges célállomásáról.

Ha megállapodnak a felek, akkor Békésből plusz 45 ezer tonna szemét érkezhet a vásárhelyi lerakóba. Fotó: Tésik Attila

Vásárhely az A. S. A. Köztisztasági Kft. tulajdonában lévő hulladéklerakó befogadóképessége 3,1 millió köbméter. A helyi lakossági szemét évente mintegy 10 ezer tonnát, az összes beszállított mennyiség hozzávetőlegesen 90 ezer tonnát (a köbméter-tonna arány tömörítés után egy az egyben számítható) tesz ki. Pillanatnyilag huszonhat település szemete landol Vásárhelyen, zömében Csongrád és Békés megyéből, de van két Bács-Kiskun megyei település is. Lehet, hogy az orosházit is ideszállítják?

– Ez még a jövő zenéje – válaszolt a felvetésre Reith Imre, az A. S. A. Köztisztasági Kft. ügyvezetője –, még minden bizonytalan, képlékeny. A Vásárhelytől harminc kilométerre fekvő Orosháza keresi a probléma megoldását, a lehetőségeket; az ezzel megbízott személyek tárgyalásokat folytatnak, egyeztetnek, velünk is beszéltek, a kapacitásunk adott a fogadásra.

Olvasóink írták

 • 6. Dongó 2008. február 09. 06:14
  „Ha a Vásárhelyiek pénzén épült a hulladéktelep, akkor kérnénk a szemétszállítás lakossági költségeit csökkenteni. Miért velünk Vásárhelyiekkel fizettetik meg más város, városok szemétkezelését? Pénz van itt kérem, nem kevés és mutyizás egész magas fokon.”
 • 5. stefi 2008. február 07. 11:08
  „stephanus!
  az orosházi önkorinak volna ilyenre fekete pénze? ugyan már!”
 • 4. stephanus 2008. február 07. 09:06
  „Lehet, hogy zsebekbe nem hulladék kerül?”
 • 3. Beaver 2008. február 06. 20:00
  „Na ja! És a paléi disznótelepét is, az is megérne egy misét eu kompatibilitás téren!”
 • 2. valami bűzlik 2008. február 06. 11:20
  „cserébe nyugati passzát szeletkérünk, hogy el vigye az ATEV bűzét!”
 • 1. horgy 2008. február 06. 07:23
  „Örülünk neki!
  Melyik agyament talál ki ilyet? Persze hordják ide, kell az nekünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven szavazókörben lehet voksolni

Hódmezővásárhely - Három kérdésben tartanak ügydöntő népszavazást március 9-én az országban.… Tovább olvasom