Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Vásárhelyről elszármazottak találkoztak Mártélyon

A Vásárhelyről elszármazottak tizenötödik találkozójának adott otthont szombaton a mártélyi oktatási központ, ahol rég nem látott barátok, ismerősök találtak újra egymásra. A festő-restaurátor Forgó Margit harminc év után látta viszont egykori iskolatársait. Rég nem járt már a városban és környékén a népdalgyűjtő Péczely Attila fia, Péter is.
Rég nem látott ismerősök, barátok találkoztak a mártélyi oktatási központban. Fotó: Tésik Attila
„Kivilágos-kivirradtig tart most is a mulatság, jó vásárhelyi szokásnak megfelelően? " – kérdezte kedélyesen Péczely Péter egyik jó ismerősétől, Szenti Tibortól szombaton a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján. A népdalgyűjtő Péczely Attila fia még inkább fellelkesült, amikor megtudta, hogy délután elhagyják a mártélyi oktatási központot, és megnézik az Emlékpontot Vásárhelyen. Mint kiderült: a madárbiológus Péczely professzor már hallott a város új múzeumáról, és nagyon kíváncsi volt, mit hoztak ki belőle. Elmondta: pontosan nem is emlékszik, mikor járt utoljára Vásárhelyen, talán hat vagy nyolc éve. Nyaranta általában trópusi expedíciókra utazik madárlesre. Az idén mindez kimaradt, ezért tudott lejönni a találkozóra, rég nem látott barátokkal csevegni egy kicsit.

Forgó Margit először

Először hallgathatta meg a polgármester beszédét Forgó Margit festő-restaurátor. Mint megtudtuk: az idén először hívták meg az elszármazottak találkozójára. Bár nem is érzi magát igazán elszármazottnak – jegyezte meg –, mert húga és annak családja most is Vásárhelyen él, s elég gyakran látogatja őket. Egykori tanáraival és iskolatársaival viszont harminc év után most találkozott először Mártélyon. Együtt jártak a főiskolára, de belőlük művész lett, belőle meg csak napszámos, aki festményeket restaurál – jegyezte meg nevetve Forgó Margit.

Persze nem csupán Péczely Péter kereste jó ismerőseit. Imre Lajos bácsi alig lépett be a kapun, már Kószó Péter alpolgármester üdvözölte őt. A hidász-mérnök, grafikus nem érkezett üres kézzel. Büszkén mutatta a közeljövőben megjelenő, az erdélyi népi építészetről szóló könyvet, amelynek társszerzője, s amelyet számos rajza díszít. Míg az alpolgármester lapozgatta a kiadványt, elárulta, hogy Lajos bácsi abból az Imre családból származik, akiknek felmenői között volt a kolozsvári egyetem rektora is.

Időközben egyre több szék talált gazdára az oktatási központ udvarán felállított sátorban. Előkerültek a fényképezőgépek is, hogy az elszármazottak megörökíthessék rég nem látott ismerőseiket, barátaikat. A vendégeket a hagyományoknak megfelelően a vásárhelyi polgármester köszöntötte.

Lázár János most mellőzte az elmúlt egy év városi történéseiről szóló beszámolót, inkább a jövő elképzeléseiről beszélt – összefogásról, lendületről, biztonságról és városépítő politikáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazai pályán remekeltek a vásárhelyi krosszosok

Hódmezővásárhelyen rendezték a kerékpárosok BMX krossz országos bajnokságát, melyen a hazai… Tovább olvasom