Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Vesztegetés miatt feljelentette a jegyző

Hódmezővásárhely - 40 ezer forinttal akarta megvesztegetni az ügyintézőt egy férfi a vásárhelyi polgármesteri hivatalban – tudtuk meg a jegyzőtől, aki feljelentést tett. Az ügyfél tagadja, hogy le akart fizetni valakit.
A polgármesteri hivatal egyik dolgozóját akarta 40 ezer forinttal megvesztegetni egy vásárhelyi férfi hétfőn – tudtuk meg tegnap. Az eset a városüzemeltetési csoport irodájában történt, az ügynek a két érintetten kívül szemtanúja is volt – mondta el kérdésünkre Ékes József csoportvezető. Azt, hogy melyik kollégájukat akarták megvesztegetni, nem árulta el, de elmesélte a történteket. A férfi hétfőn előbb betelefonált a hivatalba, majd személyesen megjelent, és írásbeli kérelmeket adott át az ügyintézőnek. Két megállást tiltó táblát kért a garázsai elé, mert szavai szerint sokszor nem tudott onnan kiállni a várakozó autók miatt. Mielőtt azonban elhagyta az irodát, egy borítékot tett az asztalra.

Az ügyintéző kérte, hogy vigye el a borítékot, ő azonban nem volt erre hajlandó, végül kidobta a kukába. A hivatal dolgozója kivette onnan, ekkor már egy kollégája is belépett a helyiségbe, és látta, mi történt. A hivatal dolgozója hiába próbálta ismét visszaadni a borítékot, az ügyfél távozott – mesélte a csoportvezető, akinek két beosztottja rögtön ezt követően szólt. A borítékban ugyanis két darab húszezres lapult. A pénzt – a postaköltséget levonva – azonnal visszaküldték az ügyfélnek. Készítettek egy feljegyzést, és a feladóvevény kíséretében átadták a jegyzőnek.

Az egyik garázs, amely miatt a városházára ment K. Ferenc. Fotók: Tésik Attila
Az egyik garázs, amely miatt a városházára ment K. Ferenc.
Fotók: Tésik Attila

Korsós Ágnes elrendelte a belső vizsgálatot, szerdán pedig vesztegetés miatt feljelentést tett a városi rendőrkapitányságon. Lapunknak a hivatalvezető úgy nyilatkozott: soha korábban nem történt hasonló eset a városházán. Már csak azért sem érti a történteket, mert az ügy elintézésének nincs akadálya, ilyen kérdésben általában soron kívül, néhány nap alatt intézkednek a kollégái – ebben a konkrét esetben is lépni fognak, a történtektől függetlenül. Arról nem is beszélve, hogy a köztisztviselőt fegyelmi kíséretében bocsátanák el, ha kiderülne, hogy megvesztegették, a dolgozóknak tehát nem érdekük a pillanatnyi haszonszerzés – fogalmazott a jegyző.

A hivatalban szerettünk volna többet megtudni az ügyfélről, de semmilyen adatot nem kaptunk róla. Információink szerint két belvárosi garázs tulajdonosáról van szó, akit tegnap meg is találtunk. K. Ferenc, aki azt kérte, hogy a vezetéknevét ne írjuk le, megerősítette: azért járt benn a városházán, hogy oldják meg a számára kényelmetlen helyzetet. Betegsége miatt ugyanis gyakran időre kell bemennie a klinikára, márpedig ha nem tud kiállni a garázsból, elkésik. Azt viszont tagadta, hogy pénzt hagyott a városházán.

– Csütörtökön kaptunk 39 ezer 100 forintot az önkormányzattól – mutatta a postai feladóvevényt. – Ezen azonban nem szerepel, hogy milyen pénzt küldtek. Azt hittem, talán túlfizettük a helyi adónkat, és a különbözetet küldték vissza – mondta. Hozzátette: azért nem hívták fel a váratlan pénz miatt a városházát, mert nem tudták, kit keressenek ez ügyben.

Korsós Ágnes jegyző és Ékes József csoportvezető. A 40 ezer forintot egy ilyen kis boríték rejtette.
Korsós Ágnes jegyző és Ékes József csoportvezető. A 40 ezer forintot egy ilyen kis boríték rejtette.

Két év szabadságvesztés

„Aki költségvetési szerv, gazdálkodó szervezet vagy társadalmi szervezet dolgozójának, illetve tagjának ... azért ad, vagy ígér jogtalan előnyt, hogy a kötelességét megszegje, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető" – írja a büntető törvénykönyv. Súlyosabb az eset, ha önálló intézkedésre jogosult dolgozóról van szó, akkor ugyanis 3 évet is kaphat a vesztegető.

Olvasóink írták

 • 7. varadipal 2009. április 07. 16:02
  „Ügyintéző: csak a tartozását adta meg
  K Úr.: csak egy régebbi tartozásomat rendeztem. Máshol nem tudtam, mert az ügyintéző nagyon elfoglalt, és máshol nem ér rá.”
 • 6. Power 2009. április 01. 22:51
  „El tudom képzelni, hogy nem tud kiállni, mert a magyar közlekedési morál katasztrofális. Az ügyintézés szintén.”
 • 5. waterbear 2009. április 01. 18:46
  „Azt hiszem, inkább az ügyintéző szokott az úr garázsa előtt parkolni... és így előzte meg az autója elszállítását:-)))

  De az is lehet, hogy az ügyfél az áldozat, másért kapta a borítékot, csak rosszkor jött be a kolléga és hirtelen ezt adta ki aza az agyon tanult közszolgálati szürkeállománya:-)))

  Szerintem mindkét verzióm életszerűbb mint a cikkben szereplő epizód....”
 • 4. Norman_Bates 2009. március 31. 07:45
  „Hehe...Lol.
  Ilyet már én is csináltam, csak kicsibe, ha valamelyik cégnél be akartam vágódni (bizalmat megnyerni) eljátszottam, mintha találtam volna egy százast a földön.
  -Elnézést, ezt az érmét itt találtam, odaadom, mert nem az enyém, és a gazdája biztos keresi...
  - Húúú , de becsületesnek tetszik lenni !
  Egy százasér meg is vettem a bizalmat LOL...
  És akkor most visszakanyarodva, higyjük el, hogy vásárhelyen nincs korrupció? mert beáldoznak egy kishalat és akkor mimeg hülyék vagyunk, mert bekajáljuk, ez eléggé sértő, nem gondoljátok?”
 • 3. totya66 2009. március 30. 00:50
  „Az biztos hogy kevés, hát ki kockáztatja a havi 200 bruttót vacak 40000-ért?”
 • 2. pixelplus 2009. március 29. 10:57
  „nevetséges! 3 év?
  és az orvos aki felesküdött a gyógyításra, minden gond nélkül közölheti, hogy egy szülés 50eFt? ott elvárják a pénzt sőt kötelező az embernek fizetni. itt van ez a szerencsétlen hálapénzt akart adni és lecsukják. ez cumi:(”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. március 29. 08:57
  „Valószinű hogy kevés lehetett a kenőpénz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HPV-oltás: még többen kaphatják Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Kiterjeszti a HPV-védőoltással kapcsolatos kezdeményezését a hódmezővásárhelyi… Tovább olvasom