Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Vígh Viktorék Moszkvában nyaraltak

Ötsávos autópályák, hatalmas, gondozott parkok, egyedi stílusú többemeletes lakóházak mellett CCCP-feliratok, szovjet címerek; az üzletekben tokaji aszú, Pick szalámi. Ez fogadta Moszkvában Vígh Viktort, Székkutas polgármesterét, aki nemrégiben rokonlátogatáson járt az orosz fővárosban. Édesanyja orosz, s több rokona is ott él, de úgy alakult, hogy huszonhat évig nem látta a fővárost.
Vígh Viktor és felesége imád teázni. A szamovár már székkutasi rendezvényeken is jó szolgálatot tett Fotó: Tésik Attila
Nem számít különlegességnek a mai Oroszországban a Vörös Október nevet viselő csokigyár, még mindig előfordul itt-ott CCCP-felirat, de Lenin szobra is a köztéren maradt Moszkvában. Az oroszok nem próbálnak mindenáron, erőszakkal megszabadulni a kommunista jelképektől, nem akarják görcsösen elfelejteni a közelmúltat – legalábbis ezt tapasztalta a közelmúltban moszkvai látogatásakor Vígh Viktor, Székkutas polgármestere, aki szabadságát töltötte az orosz fővárosban. Ez azért több volt egyszerű nyaralásnál, hiszen a polgármester édesanyja orosz.

– Édesapám annak idején ösztöndíjasként tanult a Szovjetunióban, ott ismerkedtek meg a szüleim. A hazaköltözés után édesanyámnak nem volt munkája, hiszen nem tudott magyarul. Később pedig – bár végzettsége szerint fizika szakos pedagógus – mégis matematikát és oroszt tanított. Nagybátyám, unokatestvéreim Oroszországban élnek. Nagybátyám 75 éves, kibernetikával foglalkozik, és nyugdíjasként két egyetemen tanít. A haditengerészetnél ellentengernagyi rangig vitte. Az viszont csak később derült ki, hogy az orosz hírszerzésnek is vezetője volt – mesélte a székkutasi polgármester, aki rokonai meghívására utazott Moszkvába feleségével, Katalinnal. Ez azért volt jelentős esemény, mert huszonhat év után lépett újra orosz földre.

– Öt-öt sávos utakon halad a forgalom a tízmilliós városban, ahol egymást érik az autók – viszont nincs üzemanyagbűz. Este 10 óra után kitakarítják a várost. Gondozott, hatalmas parkok láthatók mindenfelé – sorolta élményeit Katalin.

A házaspárnak az is újdonságot jelentett, hogy éjfél előtt negyed órával még világos volt, majd tizenöt perccel később már sötét, de három-négy óra múlva újra világos lett. Amikor felújítanak egy-egy épületet Oroszországban, a munkák idejére becsomagolják az ingatlant, hogy a zaj, a por ne zavarja a környezetet. Még a többemeletes lakóházaknak is érdekes a stílusa.

– Egy-egy lakótelepet addig nem adnak át, amíg körülötte ki nem építik az infrastruktúrát, és a parkosításra nagy gondot fordítanak – jegyezte meg Vígh Viktor, akitől azt is megtudtuk: hogy egy jobb környéken 50 millió forintba is belekerül egy moszkvai lakás. – Persze – tette hozzá – nem is annyit keresnek, mint mi. Egy segédmunkás fizetése átszámítva a magyar pedagógus bérével vetekszik, igaz, kint drágább is az élet. Áru akad bőven, a tokaji aszú, de a szegedi Pick szalámi is megtalálható az orosz boltokban, igaz, háromszor-négyszer annyiért, mint itthon.

Tea van minden mennyiségben, aminek azért is örült a székkutasi polgármester, mert imád teázni. Szamovárból kettő is akad az otthonukban. Egy hagyományos faszenes és egy elektromos, melyek jó szolgálatot tettek már egy-egy székkutasi rendezvényen is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisajátíthatnak az Endreitelepen

A Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal határozata alapján a vásárhelyi önkormányzat kisajátíthatja… Tovább olvasom