Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Világot látott ovis maci

A vásárhelyi Pál utcai óvoda plüssmacija eljut egy észt, egy német, egy romániai és egy francia óvodába – és mindenhová visz ajándékot. A gyerekek egy nemzetközi környezetvédelmi programban vesznek részt.
Dobóvári Katalin, Helina Aaboja és Borsiné Csontos Ilona a Pál utcai oviban. Fotó: Korom András
Észtország fővárosában, Tallinban járt tanulmányúton nemrégiben Dobóvári Katalin, a batidai óvoda vezetője. Az Európai Unió Comenius programján belül az észtek is részt vesznek egy közös óvodai környezetvédelmi programban, a vásárhelyi Pál utcai, az ulmi, a romániai zsombolyai, és egy francia település ovisaival együtt. A 3–6 éves gyerekeket természetesen nem utaztatják az intézmények a testvérintézményekbe – tudtuk meg Borsiné Csontos Ilona óvodavezetőtől. Helyettük egy macit „állítanak szolgálatba", mely eljut minden társóvodába.

A maci sehová sem állít majd be üres kézzel, magával viszi a küldő ovisokat ábrázoló videofelvételeket, illetve rajzokat, csomagokat. A gyerekek valamennyi részt vevő oviban közös időpontban ültetnek az országra jellemző fákat, ez Vásárhelyen valószínűleg akác lesz. Annak növekedését pedig folyamatosan figyelik. A gyerekek úgy szereznek ismereteket a másik országban élő társaikról, hogy térképen nyomon követik a közösen postára adott játékmackó útvonalát.

A program érdekesnek ígérkezik, hiszen az országok szokásai, és az óvodai nevelés között nagy különbségek vannak. Dobóvári Katalin például meglepetten tapasztalta, hogy a tallini óvodákban a gyerekeknek kötelező, húszperces foglalkozásokat tartanak, ének és testnevelés szakos tanárok foglalkoznak velük. A gyerekek az óvoda végére már tudnak írni, s tízig számolni. A vásárhelyi óvodákat a héten látogatta végig a tallini Helina Aaboja óvónő, arra volt kíváncsi, hogyan és milyen körülmények között nevelik nálunk a kicsiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt az 53. őszi tárlat Vásárhelyen

Százharminchat művész kétszázhat alkotását sorakoztatja fel a tegnap délben megnyílt 53. Vásárhelyi… Tovább olvasom