Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Virágágyás emlékeztet az egykori bazársorra

Hódmezővásárhely - Két virágágyás és számos régi képeslap emlékeztet az egykori ótemplomi bazársorra, amely 1890-ben épült az ótemplom köré, és 1961-ig a legkülönfélébb üzleteknek adott helyet. A 87 éves Udvarhelyi Gyuláné is az itt működő rövidáru boltba járt vásárolni.
Volt idő, amikor az ótemplomhoz egy templombejárón keresztül lehetett eljutni, mely a híres bazársor részeként állt a templom bejárata felől és a Kossuth térre nézett. A templomot 1713-1723 között építették, szűk húsz évvel később lőrésekkel ellátott téglakerítést emeltek a templom köré. 1890-ben a kerítés északi részét lebontották, és helyére bazársor került, amely az utca vonalában állt. A felépített épületekben üzletek, nyomda és más árusítóhelyek működtek. Az épületegyüttes szorosan az 1740-ben épült kis négyszögletes épület mellé került, amelyben a lakosságtól begyűjtött egyházi adót képező gabonát tárolták. Ez az épület ma is áll, sokáig a Tourinform irodahelyiségeként működött.

Virágágyás emlékeztet az egykori bazársorra - GALÉRIA

Egykor és most

Sorozatunkban olyan hódmezővásárhelyi régi utcákat, épületeket, tereket mutatunk be – olykor személyes történeken keresztül -, amelyek még ma is léteznek, de az évek alatt jelentős változáson estek át. 

 
A 1940-es évek elején a bazársoron volt Vágó Balázs lakatosműhelye, mellette Kádár Antal borbély, majd Csúcs Bálintné zöldségkereskedő boltja. A bazársori Kristó-kifőzdébe sokan jártak a városházáról ebédelni. A bazársoron többször működött nyomda is. Egy 1955-ös képeslapon jól látható homlokzatrész Róth Antal nyomdájáról tanúskodik. Egy cégtábla szerint itt volt a Hódmezővásárhely című lap szerkesztősége is.

Udvarhelyi Gyuláné.
Udvarhelyi Gyuláné.
Alácsi Anna könyvkölcsönzője és Sarkadi Nagy Erzsébet papírüzlete mellett a leghosszabb ideig működő kereskedés a bazársor sarkán álló Sipos Antal gombosüzlete volt - emlékszik vissza a régmúltra Udvarhelyi Gyuláné nyugdíjas óvónő. Rózsika néni tizenöt éves kora óta rendszeresen járt a rövidáru boltba Siposékhoz, mivel édesanyja varrónő volt, és amire szükség volt, sokszor ott szerezték be. Nemcsak gombot, hanem gumipertlit, színes szalagokat, hajcsatot, fésűket, textilt is árultak. Családi vállalkozásként vitte a boltot Sipos, sokszor a fiatalabb családtagok szolgáltak ki - így emlékszik Rózsika néni, aki 1926-ban született Hódmezővásárhelyen. Az óvónőképzőt is ott végezte el, majd a város több óvodájában dolgozott. A mérleggyár óvodájában kezdett, aztán átkerült a Pál utcára, de a Pálffy utcán is ismerték a gyerekek.

Virágágyás emlékeztet az egykori bazársorra - GALÉRIA

A bazársorra ma már csak a templomajtóhoz vezető egykori átjáró alapja emlékeztet - jelenleg virágágyásként szolgál. Félkörben a kőkerítés egy kis részlete rajzolódik ki. Az egykori üzletek helyét járda és a templom melletti park egy része foglalja el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogy a zacskós víz Hódmezővásárhelyen

Az egyik osztóhelyen 30-40, a másikon 60-80 litert visznek el az emberek naponta. Tovább olvasom