Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Visszaérkezett Dachau-ból a vásárhelyi Tornyai-lelet

Hódmezővásárhely - Visszaérkezett Dachau-ból Hódmezővásárhelyre a Tornyai János Múzeum tulajdonában lévő Tornyai-leletegyüttes. A tízmilliós értékű kollekciót ősszel Szentendrén, majd a későbbiekben a bajorországi Dachauban láthatta a művészetkedvelő közönség.
A Tornyai János festmény-lelet 1984-ben került elő. A korabeli sajtótudósítások úgy számoltak be a történésről, hogy az „évszázad festmény leletéről" van szó.

A műveket a 30-as években - a feltételezések szerint - azért rejtette el a művésszel akkoriban haragban lévő feleség, hogy egy jogi eljárás során ne tudja azokat a férj elvitetni és szülővárosának, Hódmezővásárhelynek átadni. A művek eltűnése után nem sokkal Tornyai meghalt. Az özvegy és Hódmezővásárhely között hosszú per következett, mely során az asszony azt vallotta, nincsenek a birtokában Tornyai-művek. A hercehurca végül megegyezéssel zárult.

Visszaérkezett Dachau-ból Hódmezővásárhelyre a Tornyai János Múzeum tulajdonában lévő Tornyai-leletegyüttes.
Visszaérkezett Dachau-ból Hódmezővásárhelyre a Tornyai János Múzeum tulajdonában lévő Tornyai-leletegyüttes.

Az eltűnt alkotásokra az özvegy halála után nem sokkal bukkantak rá. Mivel nem volt törvényes örökös, ezért az állam kapta meg az egykoron Tornyai János, majd a későbbiekben az özvegy által birtokolt lakást. A lakás új használója megkezdte az ingatlan felújítását, s e munkálatok közben, a padlócserekor kerültek elő a festmények, amelyet a szakirodalom Tornyai-leletnek nevez. A lelet meghatározó hányada a Magyar Nemzeti Galériába és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumba került.

A leletanyag egy része, a Tornyai-leletből 25 alkotás és a vásárhelyi múzeum másik 19 műkincse járt a szentendrei és a dachaui kiállításon. Szentendrén, majd Dachau-ban ezrek tekintették meg a hódmezővásárhelyi műtárgyakat. A kollekció a napokban érkezett vissza az Alföldi Galériába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajokat, garázdát, vandált és ittas sofőrt állítottak elő

Hódmezővásárhely - Bőven akadt dolga a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság munkatársainak péntek… Tovább olvasom