Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Visszafogott május elseje Hódmezővásárhelyen

Vásárhelyen az idén sem volt vurstlis, kirakodóvásáros majális, a városlakók az Emlékpont múzeum előtt rendezett retrokoncerteken töltötték a munka ünnepét.
Csendes pihenővel telt el a négynapos ünnep első két napja Vásárhelyen. Szombaton és vasárnap szinte kihalt a város, hétfőn is csak délután lehetett nagyobb gyalogoscsoporttal találkozni az Andrássy utcán, amelynek Emlékpont melletti szakaszán délelőttől már ácsolták a színpadot az esti Beatrice-koncertre. Este hétkor már többen is ültek a sör- és ételillatot árasztó vendéglátós sátorban. Nyolc órakor pedig már több ezren énekelték Nagy Feróékkal a refrént: nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás.

– Nekünk már csak a múltat jelenti a május elsejei felvonulás, itt az Emlékpont múzeumban csodálkoztunk rá arra, amiről szüleink meséltek. Azaz, hogy micsoda nagy kötelező ünnep volt ez valamikor, zászlókkal, Lenin-táblákkal, transzparensekkel – mondta a középiskolás Árgyelán Tibor. A Rosa Luxemburg, Friedrich Engels és Vladimir Iljics néven bemutatkozó tréfálkozó barátai azonnal hozzátették: ők bizony mennének, hiszen az ingyensör és az ingyenvirsli nemcsak akkor, de ma is nagy úr lenne.

Koszorúzás

Az MSZP, a Munkáspárt és a szakszervezetek helyi vezetői tegnap megkoszorúzták az egykori munkásotthon falán lévő emléktáblát, az ünnep egyetlen hivatalos megemlékezéseként.

A feldübörgő Beatrice aztán minden szót elnyomott, a közönség énekelt, volt aki a nemzetiszín zászlót lobogtatva hallgatta a dalokat felkonferáló, a közönséggel párbeszédet folytató Ferót.

Az Emlékpont vezetője, Madácsy Tamás lapunknak elmondta, többek kérésére rendezték meg a május elsejei ünneplést, lévén a város ehhez kapcsolódó korszakát mutatja be a múzeum. Elmondta: céljuk volt az is, hogy felidézzék az emberekben a „munkásmozgalom közös ünnepének" emlékét, hátha előszedik a korabeli fényképeiket, s azokat a múzeumnak adják.

A tegnapi műsort a helyi zenészekből álló Veterans együttes kezdte, hogy aztán a Beatles-dalokat játszó Beaters folytassa. A legtöbben az este hétkor kezdődő Nádas György-kabaréműsorra, majd Korda György és Balázs Klári koncertjére voltak kíváncsiak. A május elsejei programot retrodiszkó zárta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták Vásárhely 2006-os zárszámadását

Kivonultak a közgyűlésről pénteken késő este a szocialista képviselők a zárszámadási rendelet… Tovább olvasom