Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Visszasajtoló kutat fúrnak

Termálkút épül Hódmezővásárhely külterületén: ez egy visszasajtoló berendezés, ami 1700 méternyi mélységbe juttatja le a korábban kitermelt és fölhasznált vizet. A százötvenmilliós beruházás tavaszra készül el.
A jókora fúrótorony által mélyített kút juttatja majd vissza a kitermelt termálvizet. Fotó: Tésik Attila
– Az a termálvíz, ami most még a hódtói csatornába folyik, a tavasz végén feltételezhetően már a kitermelési mélységbe jut vissza Hódmezővásárhely határában, hiszen egy-két hónapon belül elkészül a visszasajtoló berendezés – mondta Ádók János, a vásárhelyi Vagyonkezelő részvénytársaság igazgatósági elnöke. A város külterületén, a lőtér szomszédságában ugyanis napok óta hatalmas fúrótorony dolgozik, és a belvároson is gyakran hajtanak át jókora fémberendezéseket szállító teherautók.

Megtudtuk: a térség csaknem minden termálkútját kivitelező Aquaplus Kft. végzi a munkálatokat, a visszasajtoló kút mélyítése egyébként mintegy százötvenmillió forintjába kerül a városnak. A használt termálvizet egyébként kötelező visszajuttatni lehetőleg abba a földtani rétege, ahonnan kitermelték.

– Szerencsére a vásárhelyi termálvíz, legalábbis az eddig elért, Felső-Pannon rétegben jónak minősíthető, nem túl agresszív, azaz nem tartalmaz túl sok, a fűtőrendszert károsító sót, de még így is csak hőcserélőkön keresztül juthat a felhasználókhoz. A termálfejlesztés következő ütemében tervezett kút azonban ennél mélyebbről, 2055 méterről ad majd termálvizet, ez, az úgynevezett Alsó-Pannon réteg más, dúsabb sótartalmú. Ám ebből a mélységből 85 Celsius-fokos vízre számítunk – fogalmazott az elnök.

A most megkezdett beruházás várhatóan tavaszra befejeződik, és megkezdheti a működését. A vásárhelyi termálfűtésrendszer fenntartása egyébként ezzel együtt sem lesz költségesebb, mint a hagyományos távfűtő központok üzemeltetése – ám a hőenergiát biztosító víz a föld mélyéből szinte „ingyen" van. Ennek használata révén évente közel 400 milliót spórol Hódmezővásárhely: ennyibe kerülne az a földgáz, amit így nem kell elégetni a kazánok felfűtésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer is megbukott a megyei költségvetés

Kétszer is megbukott a megyei önkormányzat költségvetési rendelettervezete a tegnapi közgyűlésen. Az… Tovább olvasom