Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Wass Albertnek állítanának szobrot Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Közadakozásból állítana szobrot a hódmezővásárhelyi Wass Albert Kör az 1998-ban, Floridában elhunyt népszerű írónak.
Szobrot szeretne állítani a hódmezővásárhelyi Wass Albert Kör az idén száz éve született, népszerű erdélyi írónak a város központjában. A társaság ehhez levélben kéri az önkormányzat támogatását.

– A szoborral nem csak tisztelegni szeretnénk a Kolozsvár melletti Válaszúton született, közéleti szereplése miatt sokat támadott író emlékének – mondja Fülöpné Rákos Éva, a három éve működő kör egyik alapító tagja. – Műveiben olyan emberi értékeket fedezhetünk fel, melyek a mai világban sajnos kiveszőben vannak. Az alkotás jelképe lehetne ezeknek.

A hódmezővásárhelyi Ótemplom környezete. Egy javaslat szerint itt állhatna Wass Albert szobra. Fotó: Miskolczi Róbert

Wass Albertről a világ első köztéri szobrát Bonyhádon leplezték le 2005. január 22-én, de többek között Szarvason, Baján és Budapesten is találhatunk őt ábrázoló alkotást. Az író vásárhelyi szobrát közadakozásból szeretnék megvalósítani az ötletgazdák. A mű mellszobor lenne, anyagául valamilyen követ választanának, Wass Albert egyik versének ugyanis fontos szimbóluma a kő. Emellett praktikus is, hiszen az elmúlt időben több fémből készült alkotást rongáltak vagy csonkítottak meg. A kilencvenéves korában elhunyt író szerette a természetet, ezért a kör tagjai szerint az Ótemplom előtt álló három fenyő árnyékában lehetne elhelyezni a szobrot – de ez csak javaslat. Köztéri alkotás állításához ugyanis közgyűlési határozat szükséges.

A vásárhelyi Wass Albert Körnek negyven tagja van. Összejövetelt minden hónap második csütörtökén a Németh László Városi Könyvtárban tartanak. Ilyenkor az író munkásságáról beszélnek, illetve felolvasnak a műveiből. Jó kapcsolatot ápolnak a zentai Wass Albert Követőinek Asztaltársaságával, akiket nemrég vendégül is láttak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét kinyitott a vásárhelyi Emlékpont

Hódmezővásárhely - Ismét nyitva tart a vásárhelyi Emlékpont, melyet január első két hetében senki sem látogathatott. Tovább olvasom