Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Zöld sör és bendzsócitera - ötletemberek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vízmágnesező készülék, forgószékes magasles, szélnándor – csupán néhány vicces találmány azok közül, amelyeket még vasárnap délután 2 óráig bárki megnézhet a tizedik vásárhelyi ötlet–újdonság–találmány kiállításon és vásáron.
„Amit érdemes volt feltalálni, már mind feltalálták!" – erre a közismert, ám teljesen téves mondásra próbálnak rácáfolni azok az ötletgyárosok, akik évről évre Hódmezővásárhelyen adnak egymásnak randevút. Az Ötlet Club 13 Egyesület most hétvégén immár tizedik alkalommal rendezte meg az ötlet–újdonság–találmány kiállítást és vásárt, amelyen idén több mint ötven feltaláló képviselteti magát. A mezőgazdasági kar tornatermébe érkeztek kiállítók Szerbiából és Szlovéniából is.

A háromnapos seregszemlére ellátogatók számos különös és érdekes, első ránézésre – de lehet, másodikra is – beazonosíthatatlan tárggyal kerülnek szembe, amelynek működési elvét, illetve hasznosságát a megálmodóján kívül talán senki más nem érti. Szüretelőolló; kettes, de ennek ellenére három lábon álló létra; forgószékes magasles – néhány a remek ötletek közül. De találhatunk itt nyulaknak szánt ösztönketrecet is, amely a természetszerű tenyésztést hivatott megvalósítani, méghozzá emberi kéz beavatkozása nélkül. A terepasztal-méretű, bonyolult fémszerkezet leginkább egy labirintusra hasonlít, ahol a Minotaurusz helyett párzásra kész baknyulak „garázdálkodnak".

De vajon mitől zöld a sör? Fotó: Karnok Csaba
De vajon mitől zöld a sör? Fotó: Karnok Csaba

A szomszéd standon soha nem látott hangszeren muzsikálnak, amely a most nyolcvanéves Nagy-György Sándor keze munkáját dicséri. – Bendzsócitera – halljuk a Tiszaalpáron élő ezermestertől, aki harmadik elemista korában egy hegedűt készített magának.

– A két kultikus hangszer ötvözetének különlegessége, hogy sokkal erőteljesebben szól, mint a hagyományos citera, lábakon áll, így ülve is lehet rajta zenélni. Az egyetlen szegedi kiállító „játszótér a lakásban" névre keresztelt találmányával vonja magára a gyermekes családok figyelmét. A főként faelemekből álló eszközt pillanatok alatt sátorrá, napozóvá, medencévé, járókává, hintaággyá és focikapuvá alakíthatjuk. Sajnos arról nincs információnk, hány anya örülne, ha a nappali – akár csak egy órára is – stranddá vagy futballpályává változna.

Kétségtelen, hogy az idei kiállítás legnagyobb szenzációja a zöld sör, mely nem is származhatna máshonnan, mint Nagykanizsáról. A feltaláló közel négy évig kísérletezett, mire megszületett a folyékony kenyér ezen páratlan változata. – A zöld színt nem színezőanyag okozza – bocsátja előre vendéglátós kifőzője, az ötvenhat éves Szabó Béla. – A hagyományos sört bizonyos arányban összekevertem egy titkos összetevővel, ezek találkozása eredményezte a szép zöld színt. Habja azonban ennek is fehér. Alkoholtartalma pedig akkora, mint a barnáé. A zöld sör még nem került kereskedelmi forgalomba, de kitalálója négy gyárral is tárgyal, sőt az ital érdekli a Ferencvárosi Torna Klubbot is. Talán ez lesz a Fradi hivatalos söre?

Olvasóink írták

 • 11. Írástudatlan. 2008. szeptember 15. 10:52
  „REW!Ne félj készítenék is csak ahhoz többen kellene hogy legyünk!Vólna egy- két ötletem!Te például csatlakoznál hozzám????Nos????”
 • 10. rew 2008. szeptember 15. 10:32
  „Kedves 1-es hozzászóló!

  Nem értem, mi köze van a munkanélküliségnek a találmányokhoz, ha ennyire tudod, akkor készíts te is valamit:P”
 • 9. Írástudatlan. 2008. szeptember 15. 09:34
  „varga-z-Lajos!Köszönöm a nyelvtan órát.Nem tudom hogy te milyen régóta fórumozol?Mert rajtad kívül már mindenki tudja hogy nem véletlenül vélasztottam az ÍRÁSTUDATLAN nicket.Hát pontosan ezért mert bizony kívánni valókat hagy maga után a helyesírásom.De most már te is tudod!De ha nagyon zavar akkor ne ólvasd el a hozzászólásaimat csak ugórd át így nem fog majd zavarni a helyesírásokkal teli hozzászóllásaim.Üdv:ÍRÁSTUDATLAN.”
 • 8. mackó 2008. szeptember 15. 06:46
  „Hányszor leírtam már, hogy hagyjátok békén írástudatlant a helyesírással.Ő ennyire tudja és kész, nem kell mindent szóvá tenni.”
 • 7. seals 2008. szeptember 14. 22:16
  „A zold sorrel kapcsolatban: Szent Patrick nap unnepekor, marcius 17-en az irek zoldbe oltoznek.Zold szinu ennivalokat esznek,zold uditoket isznak,es szinten zold szinu sort is.
  Bizonyara innen szarmazott az otlet.Udv.”
 • 6. SP 2008. szeptember 14. 15:31
  „Szimpatikusabb a zöld színű sör, mint a langyos "hagyományos színű " sör, ami olyan mint a ..........”
 • 5. dsfsdf 2008. szeptember 14. 14:58
  „1. Inkább a munka ellenszere kéne...”
 • 4. verébpista 2008. szeptember 14. 14:34
  „Juuj,ha jobb volna az idő csapra vernék..egy hórdóval..de a kandalló mellett is elmegy..az..
  No végre már valami átalakítás..
  Még ezt a kannás trágya bort kéne..átváltoztatni..meg aki csinálja bele folytani!”
 • 3. realista 2008. szeptember 14. 13:41
  „Írástudatlan. Hidd el,nincs igazad !!!Egyébként nagyon finom és nincs olyan szaga,mint a hagyományos söröknek,Sőt!Kellemes illata van.A hölgyek igen kedvelik.(persze módjával)”
 • 2. varga-z-lajos 2008. szeptember 14. 11:44
  „Vallóban írástudatlan.
  Az igekötőt, ha az ige előtt áll egybeírjuk-az igével -
  meginni.
  Én kíváncsi lennék a zöld sörre!”
 • 1. Írástudatlan. 2008. szeptember 14. 10:54
  „Zőld sör lila habbal! Öreg ezt kellene feltalálnod! Vagy a munkanélküliség ellenszerét! A zőldszinű sört meg a kutya sem fogja meg inni mert a rendes világos sőrhöz szokott már mindenki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszent extrém parkja

Mindszent - Egy hatástalanított MiG–23-as vagy 21-es vadászrepülőt és egy MI–24-es vagy… Tovább olvasom