Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Zsuzsanna hazajár férje szülővárosába

Emlékszobát szeretne létrehozni Kamotsay István Munkácsy-díjas szobrászművésznek özvegye Vásárhelyen. A fővárosban háziorvosként praktizáló Kodák Zsuzsanna gyakran ellátogat férje szülővárosába, ahol szívesen tölti idejét a piacon. Akik ismerik férjének Hatvani parasztlány című alkotását, azoknak ismerős lehet az asszony, ami nem véletlen: hiszen ő volt a modell.
Kamotsay István szobrász felesége, Kodák Zsuzsanna gyakran ellátogat férje szülővárosába, Vásárhelyre. Fotó: Schmidt Andrea
Tizennyolc évesen ismerkedett meg férjével, Kamotsay István vásárhelyi szobrászművésszel, s néhány hónap múlva már össze is házasodtak – mesélte Kodák Zsuzsanna, akivel a vásárhelyi elszármazottak találkozóján beszélgettünk. Bár ő maga Orosházán született, férje révén megszerette Vásárhelyt, s évente többször is ellátogat a városba budapesti otthonából.

Előfordul, hogy gondol egyet, s leszalad Vásárhelyre. Ilyenkor gyakran nem is beszél senkivel, csak ellátogat a temetőbe és a piacra. Ez ugyanis az egyik kedvenc helye Zsuzsa néninek, aki kétszer-háromszor is végigjárja a vásárt, a különleges hangulat kedvéért. A túrós lepény kóstolását sem hagyja ki soha, még Budapestre is szokott vinni a sós specialitásból, árulta el mosolyogva.

Zsuzsanna asszony férjével sokáig a fővárosi művésztelepen élt. A Munkácsy-díjas szobrászművésznek országszerte harminc alkotása áll köztéren, emellett számtalan grafika, kisplasztika őrzi keze nyomát. Meglehet, a gazdag gyűjtemény egy része a jövőben a Kamotsay-emlékszobában kap majd helyet Vásárhelyen. A legjobb alkotásokat szeretné kiállítani itt Zsuzsanna asszony, aki nagyon örül annak, hogy az emlékszoba elképzelését támogatják a városban. Bár még csak tárgyalnak a létesítményről, elképzelhető, hogy az Alföldi Galériában kapnak majd helyet Kamotsay István alkotásai.

Az asszony férje mindegyik munkáját nagyon kedveli. A leginkább azonban a Hatvani parasztlány áll szívéhez közel. Nem véletlenül, hiszen ennek Zsuzsanna asszony volt a modellje, de lányukat is megörökítette a szobrászművész.

A 70 éves Zsuzsa néni még ma is dolgozik. Kőbányán háziorvosként praktizál. Két fiú unokája van, s reméli, hogy ők örökölték nagyapjuk művészi képességeit, s tovább él a családjukban az alkotói tehetség.


Ő készítette a Petőfi-szobrot

Kamotsay István 1923-ban Vásárhelyen született. A Bethlen Gábor Gimnáziumban kezdte középiskolás tanulmányait, ám végül Kispesten érettségizett. A Képzőművészeti Főiskola befejezése után, 1949-ben műtermet kapott Budapesten, a Művésztelepen. A Bethlen Gábor Gimnázium részére még diákként elkészítette a névadó vörös műkőportréját és Arany János arcképét is. Elsősorban köztéri alkotásokat készített, közülük a legismertebbek: Hárfázó nő, Úszónő, Lány labdával, Nő virággal. Szülővárosa részére alkotta meg az egykoron a Hősök terén állott, ma a népkerti szobortemetőben található Felszabadulási emlékművet. A Bethlen Gábor Gimnázium udvarára díszkutat készített. Az Andrássy úton áll Petőfi-szobra és az Ady Endre utca művészi névtáblája is az ő nevéhez kötődik. 1994-ben Budapesten halt meg. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos beruházás kezdődik a héten Mártélyon

Mártélyon elkezdődik a héten az Ökotám alapítvány közreműködésével a csatornaépítés, amit az Állami… Tovább olvasom