Időjárás

2009.02.17. 08:53

Havazásra ébredt az ország

Kiterjedt havazás kezdődött hétfő délelőtt az ország északi felén, ma reggelre a havazás átterjedt az ország délebbi megyéire is. Az eddig lehullott friss hó vastagsága az Alföldön 2-8 cm. 10-20 perces késések várhatóak a vonatközlekedésben.

Kedden napközben borult idő várható, és szinte országszerte számíthatunk havazásra - tájékoztat a Köpönyeg.hu .

Kiterjedt havazás kezdődött hétfő délelőtt az ország északi felén, ma reggelre a havazás átterjedt az ország délebbi megyéire is, csak a dél-dunántúli tájakon nem havazik egyelőre. Az eddig lehullott friss hó vastagsága az Alföldön 2-8, a főváros térségében és északon 4-13 cm. A délnyugati területeken néhol vegyes halmazállapotú csapadék fordulhat elő. Főleg az ország középső és keleti tájain jelentős mennyiségű (10 cm körüli) friss hó hullhat. A délutáni óráktól megerősödik, a Dunántúlon és északkeleten viharossá fokozódik az északnyugati szél, ezért többfelé alakulhat ki hófúvás, néhol félméteres hóbuckák képződhetnek.

Nem okozott fennakadást, de lelassult a forgalom a havazás miatt Kelet-Magyarországon. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2-7 centiméter hó hullott, legtöbb Debrecen környékén. A Magyar Közút tájékoztatása szerint több mint 70 munkagéppel dolgozik az utakon. Emiatt a főutak már sónedvesek, latyakosak, a mellékutak viszont letaposott havasak. Szél csak Bererettyóújfalu környékén van, de hóátfúvások ott sincsenek. Járhatatlan út vagy elzárt település nincs.

Az éjszaka Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében mintegy 10 centiméter friss hó hullott. Sok helyen még mindig havazik. Elzárt település vagy útszakasz nincs egyik megyében sem - tájékoztatták a Független Hírügynökséget a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletén. Az utak havasak, hókásásak. A látási viszonyok helyenként korlátozottak. A buszközlekedésben nincs fennakadás Győr-Moson-Sopron megyében. A Kisalföld Volán tájékoztatása szerint a helyi és helyközi járatok is közlekednek, a havazás miatt azonban 5-10 perces késésekre kell számítani.

Budapesten 80 munkagéppel tisztítják az utakat

Erős havazás miatt kedden reggel fél kilenctől narancssárga riasztást adott ki Budapest és Pest megye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ez azt jelenti, hogy helyenként néhány óra alatt akár 5 centiméter vastagságú hó is hullhat.

A fővárosban kevesebb autós közlekedik a szokottnál, a BKV fődiszpécsere a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a járatok egyelőre a menetrend szerint tudnak haladni. Diósdon reggel egy 13-as busz akadt el, mert az egyik utca még nem volt letakarítva, illetve nyolc óra körül egy hókotró és egy autó ütközött Újpesten, ahol a Károlyi és Berzeviczy utcák kereszteződésénél egy autó és egy hókotró koccant össze. Emiatt egy 147-es busz maradt ki. Úgy tudni, sérülés nem történt.

Hajnal óta havazik, a fővárosban mintegy 80 munkagépet vetettek be. A tömegközlekedésre lehet számítani, nagyjából a vonatok és a buszok is rendben közlekednek

Budapesten hajnali három óta havazik ismét, leginkább a budai részeken. Korábban, éjfél után már csillapodott az időjárás. A közterület-fenntartó 80 munkagéppel tisztítja az utakat, ennek eredményeként a tömegközlekedési járatok menetrendszerűen el tudtak indulni kedden hajnalban.

Három súlyos baleset a fővárosban

Három súlyos baleset is történt Budapesten, szinte egy időben, hétfőn este. A XVII. kerületben két autó, a XI. kerületi Egér úton pedig három autó karambolozott. A Budafoki úton egy autó villanyoszlopot döntött a kerítésre.

MÁV: A havazás miatt 10-20 perces késések várhatóak

Az országszerte kialakult havazás miatt 10-20 perces késéssel közlekedhetnek a személyszállító vonatok, mivel váltó állítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a MÁV keddi közleményében.

A MÁV munkatársai folyamatosan tisztítják a vasútvonalakon a váltóberendezéseket, hiszen a lehullott havat, nemcsak a szél, hanem a vonat is besodorja a sínek közé. Ezen kívül több száz ember áll készenlétben, és ahol van elektromos váltófűtő berendezés, ott üzemeltetik a rendszereket - derül ki a közleményből.

Ennek ellenére előfordulhatnak problémák, épp ezért a MÁV arra kéri az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális vasúti forgalomról a MÁVDIREKT 06-40-49-49-49-es telefonszámán.

A Volánbusz népligeti diszpécsere azt az információt adta, hogy a hajnali órákban még nem érkezett jelzés, hogy az időjárás miatt járatok maradnának ki. A buszok rendben indulnak Budapestről és a fővárosba érkező vidéki járatok is elindultak. A BKV fődiszpécsere úgy tájékoztatott, hogy a fővárosi tömegközlekedési útvonalak járhatóak. A BKV menetrend szerint közlekedik, a megállókat hajnalban kezdték letisztítani a hótól.

Címkék#időjárás