Időjárás

2010.03.04. 17:02

A belvizes területeken a vetés 60 százaléka kipusztult

A belvízzel borított, mezőgazdasági művelés alatt álló területeken a vetések 60 százaléka már kipusztult - mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára csütörtökön az MTI kérdésére.

A szakember közölte: tudomása szerint az országban mintegy 150 ezer hektárt borít belvíz, a vízügyi hatóságok adatai szerint. Ebből 80-90 ezer hektárra tehető a mezőgazdaságilag művelt területek nagysága.

Azokon a területeken pusztult ki elsősorban a vetés, ahol már tartósabban borítja belvíz a növényeket. A legnagyobb belvizes területek az Alföldön, a Tisza-völgyében, valamint a Körösök és a Maros-völgyében találhatók. Ez érinti többek között: Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Heves, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Borsod megye déli részét. A Dunántúlon kisebb a belvizes területek nagysága a Dunától keletre eső országrészekhez képest.

Tóth István szerint az a legfontosabb, hogy ahol csak lehetséges, a belvizes területekről mielőbb szivattyúzzák át a vizet a folyókban, így elvezetve a termőterületekről. A mezőgazdaságilag művelt területek újrahasznosítására ugyanis csak ott van esély, ahonnan gyorsan el tudják vezetni a vizet a gazdálkodók.

A mezőgazdaság számára most az lenne a legfontosabb, hogy fokozatosan melegedő, száraz periódus kezdődjön az időjárásban, így mihamarabb megkezdhetnék a tavaszi talaj-előkészítő munkákat - tette hozzá a MOSZ titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!