Időjárás

2009.03.07. 21:43

A fővárosban is ad munkát a szél a tűzoltóknak

A fővárosban is munkát ad az erős szél a tűzoltóknak szombaton, de komolyabb károkról, vagy sérülésről eddig nem érkezett információ.

Az országban több helyen is károkat okoz a szél, főleg fákat dönt ki, de volt olyan is, hogy egy kisebb faházat sodort ki az útra. A BKV fődiszpécsere szerint a fővárosi tömegközlekedésben egyetlen helyen, a Hegyalja úton okoz kisebb fennakadást a szél, mert ott az útra dőlt egy fa, így a 8-as buszokat elterelik, amíg a tűzoltók el nem távolítják a fát.

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője elmondta, hogy este fél nyolcig 11 alkalommal riasztották a tűzoltókat a szél okozta károk elhárítására Budapesten. Főleg tetőről lógó bádoglemezek, vagy leszakadt ereszcsatornák, ágak okoztak problémát. Komolyabb kárról, vagy sérülésről eddig nem érkezett bejelentés.

Több tucat hívást kaptak szombaton a tűzoltók a viharos szél miatt. A legtöbb hívás Veszprém, Somogy, Győr-Moson-Sopron és Pest megyéből érkezett. A legtöbbször kidőlt fák vagy leszakadt faágak miatt kellett segíteniük, de Balatonfűzfőn például egy körülbelül 4 négyzetméteres kisebb faházat a szél kisodort az úttestre. Sopronban egy panel tetejét bontotta meg a viharos szél. Valószínűleg az erős szél döntötte le egy pénzintézet tűzfalát is szombaton kora délután a Győr-Moson-Sopron megyei Mosonmagyaróváron. A régi építmény a tető magasságában omlott a település sétálóutcájára és beszakította a szomszédos épület tetejét is. Az utcán éppen senki nem volt, így a balesetnek sérültjei sincsenek. Az anyagi kár az előzetes becslések szerint milliós is lehet.

Közben a Dunántúl teljes területén továbbra is érvényben van a narancssárga - azaz majdnem a legmagasabb - fokozatú riasztás az erős szél miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint ugyanis ezeken a területeken a széllökések meghaladhatják a 90 kilométeres óránkénti sebességet. Az ország többi területére az eggyel alacsonyabb, citromsárga riasztás van érvényben, ez azt jelenti, hogy a legerősebb széllökések meghaladhatják a 60 kilométer per órás sebességet.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!