Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Borult idővel várjuk ma a következő mediterrán ciklont

Hidegfronti hatás várható hat fokkal, éjjel mínuszba megyünk.
Nappalra borult időt ír az Időkép hat fokkal, estére gyenge esőt, éjszakára havas esőt ígér 80 százalékos valószínűséggel. Aztán majd meglátjuk, mi sikerül, mert a mediterrán ciklonok kiszámíthatatlanok. Egyelőre azt írja a portál, hogy kedd reggel akár egy egész centi hó is eshet itt Szeged környékén, de ebben reménykedni nem merünk. Amilyen a szerencsénk ezen a télen, eső lesz ebből is.

A met.hu szerint éjszaka északnyugat felől okklúziós front éri el a Kárpát-medencét - ez akkor keletkezik, amikor egy hidegfront utolér, megelőz egy melegfrontot. Hatására mindenütt beborul az ég, és hétfőn napközben elsősorban a Dunántúlon várható több helyen csapadék: hó, havas eső, helyenként eső. Átmenetileg keleten is szakadozik, csökken a felhőzet, majd északnyugat felől egyre nagyobb területen, hétfő délelőtt a Tiszántúlon is beborul az ég. Hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon és északon helyenként már szállingózhat, eshet a hó, nyugaton átmeneti ónos eső sem kizárt, majd délelőtt a Dunántúlon egyre többfelé, délutántól másutt elszórtan várható vegyes halmazállapotú csapadék: hó, havas eső, helyenként eső. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és 0 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és +6 fok között várható.
 
A szívecske miatt választottuk ezt a képet a téli olimpiáról. Megtalálják a képen? Meg aztán arrafelé mintha legalább tél lenne. Fotó: MTI

Névnapok: Lídia, Lívia + Álea, Bán, Erátó, Eulália, Lida, Lilla, Liviána, Livianna, Reginald.

Ezen a napon történt:
 • 2002 – Megkezdődik Jugoszlávia volt elnökének, Slobodan Milošević-nek a tárgyalása az ENSZ háborús bűnök bíróságán, Hágában.
   
 • 1961 – A Szovjetunió elindítja az első Vénusz-szondát, a Venyera–1-et.
   
 • 1982 – Felavatják a 12 500 nézőt befogadó, 1,7 milliárd forint költségből épült Budapest Sportcsarnokot (1999. december 15-én leégett).
   
 • 1993 – A tolna megyei Alsónyék és Pörböly között 12 halálos áldozattal járó baleset történik, amikor iskolabusz ütközik össze vonattal.
   
 • 2016 – Az 1054-es nagy egyházszakadás óta első alkalommal ült tárgyalóasztalhoz a római katolikus egyház és az orosz ortodox egyház vezetője. Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka közös nyilatkozatot adtak ki havannai találkozójuk után.

Ezen a napon született:
 • 1809 – Charles Darwin angol természettudós, biológus († 1882)
 • 1903 – Rideg Sándor Kossuth- és József Attila-díjas magyar író (Indul a bakterház, † 1966)

Ezen a napon hunyt el:
 • 1804 – Immanuel Kant német filozófus (* 1724)
 • 1951 – Bajor Gizi Kossuth-díjas magyar színésznő, kiváló művész (* 1893)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatér a télies, csapadékos idő: eső, havas eső, havazás is várható

Visszatér a télies, csapadékos idő: eső, havas eső, havazás is várható
Hétfőn hajnalban már szállingózhat a hó. Tovább olvasom