Időjárás

2011.05.23. 17:52

Citromsárga riasztás! Heves zivatarok, jégeső, viharos szél

A heves zivatarok miatt, amelyeket jégeső, valamint viharos szél is kísérhet, a Nyugat-Dunántúlt leszámítva az ország egész területére kiadta a citromsárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) - közölte Fehér Tamás, az OMSZ veszélyjelző munkatársa hétfőn.

MTI

Az országban helyenként intenzívebb zivatarra kell készülni, rövid idő alatt 30-40 milliméternyi csapadék is hullhat. Ezzel együtt számítani lehet jégesőre, általában 2 centiméternél kisebb jégdarabokkal, de egy-két helyen lehet ennél nagyobb méretű jég is. Továbbá viharos, 60-80 kilométer/órás szélre is készülni kell - tette hozzá.

Mint mondta, hétfőn már eddig is voltak az országban heves zivatarok, amelyekre a Tata, Veszprém, Nagykanizsa vonaltól keletre a továbbiakban is számítani kell. Ugyanakkor az északkeleti területeken már kezd stabilizálódni a légkör, így Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben talán már kevésbé valószínű heves zivatarok kialakulása.

Az OMSZ munkatársa szerint a déli területeken este és késő este is lehetnek zivatarok, de ekkorra várhatóan a "kísérő jelenségek" (szél és jég) gyengülnek. A déli megyékben várhatóan kedden is kiadják a citromsárga riasztást - mondta Fehér Tamás, hozzátéve: elsősorban a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon kell ismét nagyobb felhőszakadásra, jégesőre, valamint viharos szélre számítani.

Szerdán már csak kisebb területeket érintő zivatarok fordulhatnak elő, azok is csak a déli, délkeleti megyék határhoz közeli részein. Csütörtökön már nem valószínű nagyobb zivatar kialakulása. Pénteken és szombaton viszont elszórtan ismét kialakulhatnak záporok.

Fehér Tamás azt is elmondta, hogy vasárnap egy hidegfront érkezik, amely miatt ismét több helyen lehet számítani záporra, zivatarra. Ezzel együtt a hőmérséklet is visszaesik. Addig viszont marad a nyárias meleg. A hét folyamán 26-30, helyenként 31 fokos nappali csúcshőmérsékletre lehet számítani - tette hozzá.

Korábban írtuk:

Hétfőn a délelőtti napsütést követően megnövekszik a felhőzet, és többfelé (a nyugat-, északnyugati-dunántúli tájakon a legkisebb eséllyel) várható zápor, zivatar.

Néhol felhőszakadás és jégeső is kialakul. 23 és 30 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet. Az északnyugati szél megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik.

Keddtől péntekig egészen hasonló időjárás, igazán nyárias napok sorozata következik: sok-sok napsütésre van kilátás, és a délutáni gomolyfelhő-képződésből csak néhol alakulhat ki zivatar, zápor. A hőmérséklet 28 fok körül alakulhat az időszakban (lesznek helyek, ahol a 30 fokot is meghaladhatja majd a maximum) - írta előrejelzésében a koponyeg.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!