Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Éjfél előtt ért ide a vihar, fákat csavart ki a szél, de Szeged felfrissült - fotók

Az időjárási front második hulláma éjjel kapta el Szegedet, a bő 10 - belterületen 20 - milliméternyi eső és a lehűlés felfrissítette a város levegőjét. Reggel hat óráig huszonkét esetben vonultak ki megye tűzoltói.

A meteorológiai szolgálat szerda este hat órakor adta ki a narancssárga riasztást Csongrád megye területére. Az erős szél az esti órákban érkezett térségünkbe. – A tűzoltók főként kidőlt fáknál, leszakadt faágaknál avatkoztak be. Személyi sérülésről nem érkezett hír a katasztrófavédelem szegedi főügyeletére – tájékoztatott Molnár Krisztina, tűzoltó hadnagy, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Villámlás Hódnezővásárhelyen. Fotó: olvasó-tudósító, Kovács Ádám
Villámlás Hódnezővásárhelyen. Fotó: olvasó-tudósító, Kovács Ádám

Gólyamentés A csütörtök reggeli órákban a szentesi tűzoltók több gólyát is megmentettek. A madárcsalád fészkét a tomboló szél megtépázta, amely a gyalogosokra is veszélyt jelentett. A szentesi tűzoltók kiemelték a kisgólyákat a megsérült fészekből, majd miután a helyére igazították, visszahelyezték őket.

Szerda este úttestre dőlt fáknál, leszaladt faágaknál végeztek beavatkozásokat a tűzoltók. Csütörtök reggel hat óráig huszonkét esetben számolták fel az esti vihar nyomait a megye tűzoltói.
A legnagyobb pusztítást Szentes és Csongrád térségében okozta a viharos szél. A bejelentések több mint fele ebből a térségből érkezett. A szél több helyen gyökerestől kicsavart fákat döntött az útra. A leszakadó faágak több autót megrongáltak. Szentesen, a Csongrádi úton egy kerítést tört össze egy kidőlt fa törzse, a Szigeti István utcában pedig egy nyárfa családi ház tetejére és a mellette futó villanyvezetékre dőlt.

Szegedről és külterületéről hét lakossági bejelentés érkezett. Éjfél előtt pár perccel a Csongrádi sugárúton egy fa kidőlt, több autót is összetört, de a Szilléri sugárúton is a járművekben okozott károkat a vihar. A Gogol utcában, a gyalogosokat veszélyeztették a magasban lógó, félig leszakadt faágak, a Szabadkai úton pedig a kerékpárutat zárta el egy, a földből kifordult akácfa.

Makón a strand bejárata előtt egy lehasadt faágnál, a Kálvária utcában pedig egy villanyvezetékre szakadt nyárfánál végeztek beavatkozást a makói egységek.

Korábban írtuk:

–  Ez a fotó tegnap este 19:40 perckor készült egy domaszéki udvarban. kb. 10 percig fújt erős szél és letörte ezt a faágat, ami a házba érkező villamosvezetékre esett – írja olvasónk, Zsuzsa.

Domaszéken vaskos ágat tört le a szél - fotó: olvasó-tudósító
Domaszéken vaskos ágat tört le a szél - fotó: olvasó-tudósító

- Éjfél előtt 10 perccel érkezett meg Szegedre zivatar, 02.30-ig kisebb nagyobb intenzitással esett, majd hajnali 4 órakor volt még egy kisebb hullám – mondta portálunknak kora reggel Dohány Rita, az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumának szegedi munkatársa.

Olvasió fotó az éjjeli, villámlással is kisért zavatarról
Olvasói fotók az éjjeli, villámlással kisért zavatarról

Szerda este jó jósnak bizonyult, éjfél körül ért el bennünket a front. Megtudtuk tőle, hogy Szegednél csupán 10,1 milliméter  - a csapadékot mértek. (A város belterületén több helyen ennek duplája is esett.) A megyeszékhely a szelet is megúszta, a legerősebb széllökés is alig haladta meg a 60 kilométer óránkénti sebességet. Ennél kora este is nagyobb széllökéseket érezhetett az amatőr megfigyelő Szeged belvárosában - ahogy a szakember mondta: "a kifutó hidegfront szele porvihart kavart".


Ha van szegedi vagy Csongrád megyei fotója a viharkárról, az éjjeli villámokról, küldje el nekünk a tudosito@delmagyar.hu címre.

Korábban írtuk:


21:10 Lehet, hogy Gézáéknál a szél sem rezdült, ez a fa viszont kidőlt Petőfitelepen, a Pápai utcában - ki is vonultak a tűzoltók. Ezt egy másik olvasótól tudjuk, de szerinte sem moccannak a levelek.

Fotó: olvasó-tudósító
Fotó: olvasó-tudósító

20:50
A vihar első hulláma északról elkerült minket. Dohány Rita, az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumának munkatársa elmondta, a jelenleg (20.45) Pécs előtt lévő zivatarlánc éjfél-egy óra körül érhet térségünkbe. Esni és fújni fog a szél, de majd átalusszuk.

19:57 - Petőfitelepen a levél sem rezdül, felhőt is alig látni az égen, hogy lesz ebből vihar? - kérdezi olvasó-tudósítónk, Géza, miközben a tévén nézi, hogy máshol bizony lecsapott.

19:40 Itt a vihar, egyre erősödik a szél Szegeden, az egyik Szent István téri kocsma hirtelen kiürült - senki sem akart duplán elázni.

Fotó: olvasó-tudósító
Fotó: olvasó-tudósító

19:30 Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban heves zivatar veszélye miatt kiadott harmadfokú (piros) riasztást Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye érintett járásaiból. Az említett megyékben a másodfokú (narancssárga) riasztás azonban továbbra is érvényben van heves zivatar, felhőszakadás és erős széllökések veszélye miatt.

Pest megyében a legtöbb jelzés Érd és Diósd környékéről érkezett

A vihar okozta károk miatt a Pest megyei katasztrófavédelem műveletirányítására szerda késő délutánig több tucat hívás futott be - tájékoztatta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t. A legtöbb jelzés Érd és Diósd környékéről érkezett.

Csámpai Attila közölte: főként fakidőlésekhez és leszakadt villanyvezetékekhez riasztották a tűzoltókat. Több méter magas fák dőltek kerítésekre, háztetőkre, villanyvezetékekre. Érden a leszakadt vezeték a villanyoszlopot is magával rántotta - tette hozzá.

Az erős szél több helyen tetőszerkezeteket rongált meg. Érden, a Bádogos utcában egy szociális intézmény tetejét sodorta le. Az épület jelenleg is ázik, víz folyik a konnektorokból, ezért lakhatatlanná vált. Az ott lakókat ideiglenes szálláson helyezik el.

Zavartalan a forgalom Ferihegyen, a közösségi közlekedés még akadozik

A zivatarzóna elvonulásával helyreállt a rend a közlekedésben a budapesti repülőtéren, a korábban várakozó gépek mind gond nélkül leszálltak. A fővárosi közösségi közlekedésben azonban továbbra is jelentős fennakadások vannak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) legfrissebb, Facebookon közölt információi szerint a 3-as metró helyett továbbra is pótlóbuszok közlekednek a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között. A ráckevei (7-es) és a gödöllői (8-as) HÉV helyett egy szakaszon szintén buszok járnak. Több villamosvonalon továbbra is szünetel, több busz- és trolijáraton pedig akadozik a forgalom.

Szinte mindenhol késnek a vonatok

Szinte valamennyi vonalon, jelentős 30-140 perc között késnek a vonatok az ország közepén végigvonuló vihar miatt - közölte a Mávinform szerda este az MTI-vel.

Közleményük szerint fák dőltek, felsővezetékek szakadtak, közüzemi áramellátási problémák miatt sok helyen állnak a vonatok.

A vasúttársaság arra kéri az utasokat, hogy a szerelvényeken maradva várják meg, amíg az ítéletidő elvonul. A katasztrófavédelem és a MÁV Zrt. szakemberei közösen végzik a dolgukat, hogy minél előbb megoldják a vihar okozta problémákat - írta a Mávinform.

OKF: már több mint 380 riasztást kaptak a tűzoltók

A vihar sújtotta területekről a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba szerda kora estig több mint 380 hívás érkezett, noha még csak a vihar elején járunk - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az M1 aktuális csatornának.

Mukics Dániel közölte: a legtöbb hívást Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében, valamint Budapesten kapták, de folyamatosan érkeznek a riasztások az ország más területeiről is, ahogy halad a vihar. A legtöbb esetben leszakadt faágak és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét. Több helyen kidőlt villanyoszlopok is nehezítik a közlekedést, helyenként az áramszolgáltatásban is vannak problémák.

Emellett több helyen megrongálódott háztetők, kémények, valamint a hirtelen lezúduló, házakba beömlő csapadék miatt is hívták a katasztrófavédelem munkatársait - jelezte a helyettes szóvivő.

5
Egy családi ház viharban megrongálódott tetőszerkezete Hárskúton, a Fő utcában 2015. július 8-án.
Fotó: MTI/Nagy Lajos

Pótkocsit borított fel és fákat döntött ki a szél Veszprém megyében

Pótkocsit borított fel, fákat is kidöntött a viharos erejű szél Veszprém megyében szerda délután. A viharban több épületbe villám csapott - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Csépányi-Barczi Petra elmondta, viharos erejű széllel érkezett meg a hidegfront Veszprém megyébe szerda délután. A szél a 8-as főúton Bándnál egy tehergépkocsi pótkocsiját borította fel, a forgalom egy ideig félpályán haladhatott.

A szóvivő tájékoztatása szerint Ajka térségében mintegy tíz alkalommal kellett a tűzoltóknak kidőlt fákhoz vonulniuk, emellett Gyulafirátóton villanyvezetékre, Veszprémben pedig a vasútállomás közelében vasúti felsővezetékre dőlt fa. Hárskúton egy családi ház tetőszerkezetét rongálta meg a szél.

Halimbán az Ifjúság utcában villám csapott egy családi házba, az épület 100 négyzetméteres tetőszerkezetének fele lángra kapott. A tűzhöz az ajkai tűzoltók vonultak. Szintén villám csapott Balatonalmádiban a Napsugár utcában egy 3 szintes épületbe, itt komolyabb beavatkozásra nem volt szükség - tette hozzá a szóvivő.

Komárom-Esztergom megyében jégeső és széllökések nélkül vonult át a vihar, felhőszakadást sehol nem tapasztaltak. A megyében este hat óráig a tűzoltók összesen két viharkáros esethez vonultak, egy kisebb fa dőlt ki, illetve egy pincéből kellett vizet szivattyúzni - mondta el a megyei katasztrófavédelem szóvivője, Benis-Völgyi Ágnes.

Fennakadás a budapesti repülőtér forgalmában

Fennakadásokat okoz a Budapest térségébe szerda délután megérkezett vihar, több járat késve tudott leszállni - derül ki a Flightradar24.com online radarképéből, valamint a légiforgalmi irányítók és a pilóták kommunikációjából.

A Wizz Air göteborgi járata csak második próbálkozásra tudott leszállni, a Ryanair Trevisóba tartó gépe a heves esőzés miatt negyed órán keresztül nem tudott felszállni, az easyjet londoni és a Lufthansa frankfurti járata jelentős kerülővel közelítette csak meg a repülőteret, a Wizz Air és a British Airways londoni, az Air France párizsi járata pedig jelenleg a légtérben várakozik.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője azt mondta, 20-30 perces késések vannak a forgalomban. Az induló járatoknál az okozhat késést, hogy vihar idején le kell állítani a földi kiszolgálást.

4
A viharban letört ágak Budapesten, a XIX. kerületi Wekerle-telepen 2015. július 8-án.
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Több megyében piros riasztást adtak ki

A vihar miatt több megye számos járására a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.

A szerda éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna és Zala megyében van érvényben a legmagasabb harmadfokú figyelmeztetés.

Ezeken a területeken a következő órákban olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket intenzív esőzés, akár óránkénti 100 kilométeresnél erősebb széllökések kísérhetnek, és nagy méretű jégdarabok is hullhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán kora este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a heves zivatarok, viharos szél, felhőszakadás veszélye miatt csaknem az egész országban érvényben van első-, másod-, vagy harmadfokú riasztás.

A meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem is azt kéri, hogy az emberek kövessék nyomon a folyamatosan frissülő riasztásokat és radarképeket.

A Velencei tónál, a Tisza-tónál és a Balatonnál másodfokú viharjelzés van érvényben.

Az előrejelzés szerint csütörtökön napos idő várható. Reggel keleten, napközben pedig már csak helyenként alakulhat ki zápor. Élénk, helyenként erős lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25-29 fok között alakul.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Jelentős késések több dunántúli vasútvonalon

Jelentős késésekre kell számítani több dunántúli vasútvonalon, így a hegyeshalmi a szombathelyi, a dél-balatoni és a Boba-Ukk vonalon is - közölte a Mávinform szerda délután az MTI-vel.

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon, Pétfürdő és Hajmáskér között a vihar leszakította a felsővezetéket, Hajmáskér-Veszprém között elromlott a biztosítóberendezés. Jelenleg állnak a vonatok. A vasúttársaság megrendelte a buszokat, de a Veszprém Volán nem tud járműveket biztosítani, így áll azon a szakaszon a közlekedés. A vonatok utasainak 60-80 perces késésre kell számítaniuk.

A Boba-Ukk vonalon háromnegyed négy előtt néhány perccel meghibásodott az egyik személyvonat mozdonya. A vonatot egy másik mozdonnyal viszik majd tovább. Az arra közlekedő vonatok 40-50 percet késnek.

A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon, Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között - tartós felsővezetéki zárlat miatt - áll a forgalom. A vonatok 40-50 perc késéssel közlekednek a bél-balatoni vonalon.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, Budaörs és Biatorbágy között leszakadt a felsővezeték az egyik vágány fölött. A vonatok 50-60 perc késéssel közlekednek.

A pécsi vonalon a kelenföldi pályaudvar és Háros között Budafok megállóhelynél fa dőlt a vasúti pályatestre, és mindkét vágányon leszakította a felsővezetéket. Jelenleg áll a vonatforgalom. A vonatok 80-100 perces késéssel tudnak csak közlekedni.

1
Vihar Budapesten, a Fővám téren 2015. július 8-án.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A fővárosban is folyamatosan riasztják a tűzoltókat

A fővárosban is számos riasztást kaptak a tűzoltók a heves zivatarok okozta fennakadások miatt - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szerdán délután az MTI-t.

Kolozsi Péter elmondta: jellemzően kidőlt fák, megrongálódott épületek miatt kérték a tűzoltók segítségét. Sok helyen a heves esőzések miatt az utakon hömpölyög a víz, emiatt áll, vagy csak lépésben halad a forgalom.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, maradjon otthon. Az útközben lévőknek pedig azt ajánlják, hogy biztonságos helyen parkoljanak le.

Az MTI helyszínről származó információi szerint a XIX. kerületi Wekerletelepen több mellékutca járhatatlan. A Határ út XIX. kerületi részén jelenleg egy-egy sávban haladnak a járművek, mert kidőlt fák és villanyoszlop akadályozza a közlekedést. A József Attila telepen is több fa kidőlt a viharos szél miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig szóló veszélyjelzése szerint több megyére a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki. Egyelőre az ország nagy részén első-, illetve másodfokú riasztások vannak érvényben a heves zivatar, a viharos szél és a felhőszakadás veszélye miatt.

Fennakadások a budapesti közösségi közlekedésben

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járata is fennakadásokkal közlekedik a szerda délután a fővárost is elérő vihar miatt.

A BKK Facebook-oldalán közölte, hogy a csepeli (7-es) és a ráckevei (6-os) HÉV nem közlekedik, mert fa dőlt a felsővezetékre.

Az 52-es villamos helyett pótlóbusz jár a Nagysándor József utca és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között, a 88-as, a 140-es, a 140B, a 172-es és a 272-es autóbusz a külső végállomások felé rövidített útvonalon közlekedik fakidőlés miatt. A Libegő sem jár.

Az 1-es villamos helyett a Közvágóhíd és a Puskás Ferenc Stadion között, a 3-as helyett az Ecseri út és a Gubacsi út között, a 47-es helyett Újbuda-központ és a Városház tér, a 41-es helyett szintén Újbuda-központ és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között, a 24-es helyett pedig a Nagyvárad tér és a Közvágóhíd között pótlóbusz jár.

Fennakadások vannak a 77-es, 78-as, a 81-es és a 82-es trolibusz vonalán is.

2
Vihar Budapesten, a Fővám téren 2015. július 8-án.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Felhőszakadás Zalaegerszegen

Felhőszakadás volt szerdán délután Zalaegerszegen, rövid ideig borsószem nagyságú jégeső esett.

A vihar negyedórán belül átvonult a városon, utána csendesedett az eső.

A hőmérséklet rövid idő alatt legalább tíz fokkal visszaesett.

Heves széllel és nagy mennyiségű vízzel, károkat is okozva érkezett a vihar Vas megyébe

Heves széllel és nagy mennyiségű vízzel csapott le a vihar szerdán délután Vas megyére, amíg Szombathelyen délután három óra körül - első hullámban - csak egy rövid ideig tartó intenzív zápor mosta az utcákat, addig a megye más településein már kisebb károk is keletkeztek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Nemescsón villanyoszlopokat döntött ki a viharos szél, Simaságon egy családi házra dőlt az udvaron álló fa, amely gyökerestől fordult ki, Nick közelében pedig egy 15 méter magasságú fűzfa dőlt rá az elektromos vezetékre.

Kőszegen a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz okozott gondot, amely befolyt több ingatlanba.

A hőmérséklet percek alatt több mint tíz fokot csökkent.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

A továbbiakban a Dél-Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, este már a Tiszántúlon is többfelé várható zápor, zivatar. Heves zivatarok is kialakulhatnak, erősen viharos széllökések, nagyobb méretű jég és felhőszakadás kíséretében. Északnyugatira fordul, és többfelé viharossá fokozódik a szél, a legerősebb széllökések elérhetik a 100-110 km/órát, majd éjszaka gyorsan mérséklődik a légmozgás. Csütörtökön reggel már csak keleten, majd napközben már csak helyenként lehet záporeső, és az ország nagy részén már ismét napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Az északnyugati szelet élénk, néhol erős széllökések kísérik.

A hőmérséklet hajnalban 15, 20, csütörtök délután 25, 29 fok között alakul.

Néhány órán belül 12 fokkal csökkent a hőmérséklet Sopronban

Néhány órán belül mintegy 12 Celsius-fokkal csökkent a hőmérséklet szerdán Sopronban, miután elérte a nyugati határt a hidegfront - tájékoztatta a soproni meteorológiai állomás vezetője az MTI-t.

Kiss Márton elmondta, hogy míg a legmagasabb délelőtti hőmérséklet 33,8 fok volt a városban, addig délután valamivel három óra utánra 21,2 fokra csökkent a beszivárgó észak-nyugati szél miatt.

Hozzátette: a hőmérséklet tovább fog csökkenni, az esti órákban várhatóan a 20 fokot sem fogja elérni.

Elmondta azt is, hogy az ország keleti részén most is 38 fok van.

Korábban írtuk:

Számos más megye mellett Csongrádra is a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki szerdára a meteorológiai szolgálat a tartós hőség és a várható heves zivatarok veszélye miatt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 34 és 39 között valószínű. Késő este többnyire 19-25 fok várható. A hőség miatt Csongrád megyében is érvényben van a harmadfokú figyelmeztetés.

Jól enged már kifelé a földnek a fagya. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

A hőségnek véget vető markáns hidegfront heves zivatarokkal és szélrohammal érkezik. Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa szerda reggel az M1 aktuális csatornán azt mondta: a főváros térségét várhatóan délután 4-5 óra körül éri el a hidegfront. A heves zivatarok miatt a fővárosra, valamint többek között Csongrád megyére is másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Jól enged már kifelé a földnek a fagya. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

A figyelmeztető előrejelzés szerint az ország nagy részén számítani lehet olyan heves zivatarokra, amelyeket akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökések kísérnek. Több helyen rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is eshet, és nagyméretű jégdarabok is hullhatnak.

Jól enged már kifelé a földnek a fagya. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán is megdőlt az országos melegrekord!

Mostanáig ezen a napon Baján volt a legmelegebb 1957-ben. Akkor 39,1 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet. Most ennél is melegebb volt Budakalászon, ahol 39,3 fokig melegedett a levegő. Tovább olvasom