Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Ezen a napon koronázták királlyá Hunyadi Mátyást, meg is hozza a szép időt a hétvégére

Az előrejelzés szerint ma 17, de vasárnap már 21 fok is lehet. Ezen a napon lett magyar király Mátyás - Szegeden köttetett meg az ehhez szükséges egyezmény -, és halt meg Dankó Pista, a legendás szegedi hegedűs és nótaszerző.
Pénteken a napsütést északkelet felől felénk húzódó fátyolfelhők és kisebb gomolyfelhők zavarhatják, de csapadék nem várható az Időkép előrejelzése szerint. Keleten, délkeleten és az Alpokalján élénk lökések kísérhetik az északi-északkeleti szelet. Hajnalban kevesebb helyen fagyott, mint tegnap, délután 13-18 fok várható - Szegedre és környékére 17 fokot ígérnek a meteorológusok. Nem lesz front térségünkben - és ismét egy húszfokos hétvége elébe nézünk.

Ma köszöntjük:
Auguszta, Augusztina, Baracs, Barancs, Bercel, Bertold, Bertolda, Cirill, Dioméd, Gerle, Jónás, Kirill, Lestár


Ezen a napon történt:
Ezen a napon született:  
Ha olyan férjes asszony megy el a Dankó Pista-szobor előtt, aki sosem csalta meg a párját, megszólal a hegedű - legalábbis az anekdota szerint. Szólni még senki sem hallotta. Fotó: Török János
Ha olyan férjes asszony megy el a Dankó Pista-szobor előtt, aki sosem csalta meg a párját, megszólal a hegedű - legalábbis az anekdota szerint. Szólni valójában még senki sem hallotta. Fotó: Török János
Ezen a napon hunyt el:
  • 1903 – Dankó Pista legendás szegedi hegedűs, nótaszerző (* 1858) - itt találják regényes életrajzát,itt szegedi emlékezetéről, itt pedig törzskocsmájáról olvashatnak bővebben. A szegedi Dankó Pista-szobor hegedűjéről az az anekdota járta: megszólal, ha olyan férjes asszony megy el előtte, aki nem csalta meg az urát.
     
  • 1971 – Kiss Manyi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő (* 1911)
  • 1982 – Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana" szerzője (* 1895)

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mutatjuk, milyen időjárással búcsúzik a március

Mutatjuk, milyen időjárással búcsúzik a március
Többfelé 20 fok körüli maximumokat mérhetnek. Tovább olvasom