Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Ha még a szabadban van, jobban teszi, ha hazaindul: felhőszakadás miatt adtak ki riasztást a megyére

Hétfő éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a felhőszakadás veszélye miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.
A felhőszakadás veszélye  miatt a keleti megyékben több járásra másodfokú riasztásokat adtak  ki hétfő délután. Az érintett területeken a következő órákban rövid  idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat le.    

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a felhőszakadás veszélye  miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg  megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben  az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert  meghaladó csapadék hullhat.  

Szintén a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés  van érvényben Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és  Jász-Nagykun-Szolnok megyék területén.  

Emellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar,  Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a heves  zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Több  járásra már a riasztást is kiadták, így már a következő órákban is  várhatók akár viharos széllel, jégesővel kísért zivatarok.  

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfőn az Alföldön  szórványosan, az Északi-középhegységben néhol várható zivatarok  kialakulása, melyekhez sok csapadék, viharos szél és jégeső  társulhat. Kiemelten az Alföld délkeleti részén néhol heves zivatar  is kialakulhat 40-50 milliméter feletti csapadékkal, nagyméretű  jéggel és 80 kilométer/óra feletti szélrohammal.  

Az éjszaka folyamán elsősorban a Dunától keletre, majd kedden  kora délelőttől már többfelé lehetnek zivatarok, villámok.  Zivatarra nagyobb számban a középső és keleti országrészben kell  számítani, de helyenként a Dunántúl más területein is  előfordulhatnak, főként az esti órákban északnyugat felől érkező  hidegfront következtében. A délnyugatról északkelet felé mozgó  zivatarokat jellemzően felhőszakadás (25-35 milliméternyi  csapadék), jégeső és viharos széllökések kísérhetik. Helyenként,  kiemelten a főváros térségében és az Északi-középhegység nyugati  tájain ugyanakkor késő délutántól intenzív, heves zivatarok is  kialakulhatnak, amelyekhez 80-90 kilométer/óra feletti szélroham és  nagyobb méretű jég is társulhat.  

Kiemelték továbbá, hogy kedden a késő esti óráktól a Dunántúl  északnyugati felén is viharossá fokozódhat a szél.  

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet  14-19, a legmagasabb hőmérséklet 26-31 Celsius-fok között alakul.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ránk szakad az ég, de fázni azért nem fogunk

Ránk szakad az ég, de fázni azért nem fogunk
Meleg marad, de vasárnap már több helyen lehet zápor, zivatar - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a honlapján. Tovább olvasom