Időjárás

2009.12.16. 11:07

Havazás: járhatóak az ország útjai

Országszerte havazik szerda délelőtt és nap közben is havazás várható, de az utak egyelőre mindenütt járhatóak - közölte a meteorológiai szolgálat és az Útinform.

MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: országszerte erősen felhős az ég, többfelé esik a hó. Újabb havazás várható a déli óráktól a középső országrészben, majd keleten, észak-keleten. A ország középső területein 2-5 centiméteres hóra lehet számítani estig, keletebbre 3-7 centiméterre.

A hőmérséklet napközben várhatóan országszerte 0 és -4 Celsius-fok, este -1 és -6 között lesz, a fővárosban napközben -2, este -3 fokra lehet számítani - tette hozzá Bozóki István.

Az Útinform munkatársa azt közölte: a Dunántúlon havasak, latyakosak, a Tiszántúlon latyakosak az utak, de mindenütt járhatóak. Ugyanakkor erős a forgalom az M0-áson és az autópályákon.

Az Útinform honlapján az olvasható, hogy az autópályákon számos baleset lassítja a közlekedést. Az M5-ösön két kamion ütközött össze Lajosmizse térségében, Budapest felé az 5-ös főútra terelték a forgalmat, Szeged felé egy sáv járható. Az M6-os autópálya 50-es kilométerénél a Dunaújváros felé vezető oldalon kamion ütközött személyautóval, ezért csak a belső sávon lehet haladni. Az M7-es 13-as kilométerénél a Balaton felé vezető oldalon két személyautó ütközött, ezért csak egy sávban haladhatnak a járművek.

A fővárosban jelentősen lelassult a forgalom a havazás miatt a XVII. kerületben a Jászberényi úton, a Pesti úton és a Helikopter úton, a XVI. kerületben a Csömöri úton és a Veres Péter úton, Budán a Bécsi úton és a Tétényi úton. Továbbá telítettek a más napokon is forgalmas útszakaszok, így például a Lánchíd környéke, a Szerémi út, a Lágymányosi híd - mondta Lorencz Pálma, a Fővinform munkatársa.

Püspöki Tibor, a BKV fődiszpécsere elmondta: havasak, síkosak a főváros útjai, de jelenleg mindenhol közlekednek a tömegközlekedési járművek.

Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője azt közölte: éjjel 2 óra óta havazik Budapest területén, az utakat 86 járművel takarítják, a munkát nehezíti a fagy és a folyamatos hóesés. Először a fő- és tömegközlekedési útvonalakat takarítja le a közterület-fenntartó, ezért a budai hegyekben előfordulhatnak olyan utcák, amelyeket egyelőre még hó borít.

A szóvivő felhívta a háztulajdonosok figyelmét arra, hogy takarítsák le és tegyék síkosságmentessé az ingatlanaik előtti járdaszakaszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!