Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Hó vagy havas eső? Valamelyik ma esni fog, de lehet, hogy mind a kettő!

Az Időkép főként havat ígér, a met.hu havas esőt, esőt is. Lehet fogadásokat kötni, melyik csapadékforma javára dönt ma a mediterrán ciklon.
Az Időkép nappali 3, éjszakai mínusz 1 fok mellett 80 százalék valószínűséggel ígér havat Szeged környékére, csak a déli órákra jósol némi havas esőt - a met.hu viszont a Duna-Tisza közére és a Tiszántúlra havat, havas esőt és esőt is ír. Lehet szurkolni a havazásnak - az autósok egyiknek sem örülnek, de a hó legalább szép, és nem is volt sok idén belőle.

A met.hu felhívja a figyelmet, hogy kedden egy mediterrán ciklon alakítja térségünk időjárását, túlnyomóan borult, többfelé csapadékos időre számíthatunk. Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé várható csapadék. A Dunántúlon és az Északi-középhegységben általában havazás, havas eső valószínű, a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon a havas eső, hó mellett délután már elszórtan az eső is eshet. Megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik az északi, északkeleti szél, emiatt ott néhol hófúvás sem kizárt. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -3 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 0 és +5 fok között alakul.
Az esernyő a legjobb megoldás a mai napra: hó, havas eső és eső ellen is véd. Fotó: MTI


Névnapok:
Ella, Linda + Benignusz, Elli, Füzike, Gergely, Gergő, Gerő, Jordán, Jordána, Jótám, Katalin, Katarina, Katerina, Katica, Katinka, Kitti, Katrina, Leila, Lejla, Léla, Levente, Maura, Relinda

Ezen a napon történt:
  • 1542 – Catherine Howard angol királynét, VIII. (Tudor) Henrik ötödik feleségét házasságtörés vádjával lefejezik.
  • 1867 – Brüsszelben megkezdték a Senne folyó beborítását, amivel együtt mintegy 1100, többnyire fából épült házat is elbontanak. A letarolt és beborított területen építik fel eztán a mai belváros nagy részét.
  • 1917 – Kémkedés vádjával párizsi hotelszobájában letartóztatják Mata Harit.
  • 1945 – A szovjet csapatok elfoglalják Budapestet. Az ostrom során meghalt vagy fogságba esett szinte a teljes 79 000 fős védősereg, rajtuk kívül kb. 50 000–100 000 civil személyt hurcoltak el az oroszok.
  • 1945 – A brit és az amerikai légierő bombázza Drezdát, a menekültekkel zsúfolt, védtelen várost. Drezda központja teljesen megsemmisül, a foszforos bombákkal előidézett tűzvészben 25 000-en vesztik az életüket.
  • 1948 – A magyar kormányzat megalapítja a Kossuth-díjat, a kiemelkedő kulturális és művészi teljesítmények elismerésére. A díjat első alkalommal 1948. március 15-én adták át.
  • 2012 – Több más műhold társaságában pályára állították a Masat–1 magyar műholdat, az ESA új Vega hordozórakétájának első küldetésén.
Ezen a napon született:
1865Csók István magyar festőművész († 1961)
1887 – Csáth Géza magyar író († 1919)
1932 – Grétsy László nyelvész
1945 – Földes László (Hobo) magyar blues-énekes, dalszövegíró
1978 – Gigor Attila magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész

Ezen a  napon hunyt el:
1883 – Richard Wagner német zeneszerző, karmester, esztéta (* 1813)
1997 – id. Rubik Ernő Kossuth-díjas gépészmérnök, pilóta (* 1910)

Ma van a rádió világnapja - 2012 óta, annak emlékére, hogy 1946-ban az ENSZ ezen a napon hozott határozatot saját rádiójának létrehozásáról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borult idővel várjuk ma a következő mediterrán ciklont

Borult idővel várjuk ma a következő mediterrán ciklont
Hidegfronti hatás várható hat fokkal, éjjel mínuszba megyünk. Tovább olvasom