Időjárás

2009.10.14. 18:01

Itt a tél! - Az ország több pontján havazott

Vékony hólepel alakult ki Kékestetőn, azután, hogy szerdán havazott a Mátrában. A talaj azonban még nem hűlt ki eléggé, ezért hamarosan elolvad a friss porhó. <br>

MTI

A hótakaró vastagsága egyelőre nem mérhető - tájékoztatta az MTI-t az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői obszervatóriumának ügyeletes észlelője, Zvara Ernő. Hozzátette, hogy a következő napokban jelentős mennyiségű csapadék már nem várható.

Az ország legmagasabb pontján ugyanakkor mínusz 2 Celcius fokos hideget mértek szerda délután.

Erbeszkorn Tamás, a mátraszentistváni sípark sajtószóvivője elmondta, hogy éjjel hózápor, napközben pedig havazás volt a sípark területén. A talaj azonban még nem hűlt ki eléggé, ezért hamarosan elolvad a friss porhó.

Közlése szerint az időjárás már most, október közepén lehetővé tenné a hóágyúzást, mert a hőmérséklet napközben is folyamatosan nulla fok alatt van.

A gépek beindításának azonban még nincs értelme, ugyanis a hideg időjárás várhatóan egy hét múlva véget ér. A tervek szerint a sípark november közepén vagy a következő hónap végén nyit ki leghamarabb - mondta a referens.

Az első hó a Borsod megyei Bánkúton esett le szerdára virradóra.

A hó mennyisége igaz minimális, de néhány helyen - a háztetőkön, a növényzeten - jól kivehetően megmaradt. Bánkút a Bükk hegység központjában helyezkedik el, az ország egyik legmagasabb pontja, a Bálvány csúcs 956 méter magas. A hely egyébként a magyar téli tömegsport egyik fellegvára.

A Bükkben máshol is fehér lepel fogadta az ébredőket, például Bükkszentkereszten.

Ez a hó nem marad meg - nyilatkozta a helyi meteorológiai szolgálat az MTI-nek. Még a talaj is meleg, így gyorsan elolvad. A jövő hét közepétől pedig várhatóan melegszik az idő, az első hó csak egy kis ízelítő volt a télből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!