Időjárás

2010.06.05. 18:41

Már 30 ezer hektár áll a víz alatt a Közép-Tisza mentén

Az elmúlt nap folyamán lehullott csapadék hatására jelentősen megnövekedett és megközelítette a 30 ezer hektárt a Közép-Tisza vidékén a belvízzel borított területek nagysága. Gondot jelent, hogy földekre hulló esővíz már nem tud elszivárogni - mondta el a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezető-helyettese szombaton.

Békési István tájékoztatása szerint jelenleg a Kötikövizig valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van valamilyen fokozatban. Harmadfokú szint van érvényben a kisújszállási térségben, míg a ceglédi, a jászberényi, a kiskörei, jászkiséri, a mezőtúri, a kisújszállási, a karcagi, a cibakházai és tiszakécskei szakaszokon másodfokú, a kunhegyesi szakaszon pedig elsőfokú védekezést folytatnak.

A Közép-Tisza vidékén a vízzel borított területek nagysága kereken 28 ezer hektár, amelyből a vetés 11 és fél ezer, míg a szántó 5400 hektárt tesz ki. Az elmúlt 24 órában a területről 4,6 millió köbméter vizet szivattyúztak át a folyókba. A vízügy Jánoshida, Jászkisér, Alattyán, Jászladány, Újszász, Tószeg, Szászberek, Vezseny és Jászalsószentgyörgy önkormányzatainak szivattyúkat biztosított az esőzés okozta károk enyhítésére. A belvízvédelmi munkákban pénteken már több mint százan dolgoztak.

A települések közül harmadfokú védelmi készültséget tart fenn Köröstetétlen, Jászladány, Jánoshida, Alattyán, Fegyvernek, Jászalsószentgyörgy, Jásztelek, Örményes és Szászberek önkormányzata.

Békési István szerint bizakodásra ad okot, hogy a vízgyűjtők időjárását egyre inkább anticiklon határozza meg, és észak felől száraz, egyre melegebb levegő érkezik a Közép-Tisza vidékére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!