Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Mindennek a globális felmelegedés az oka: hétvégén megint jön a tavasz

Csongrád megye - Tavaszias hétvége elé nézünk, pedig tavaly ilyenkor még szibériai hidegtől rettegtünk. A szakember már akkor megmondta, a klímaváltozás miatt minden a szélsőségek felé tolódik.
A hétvégén egy melegfontnak köszönhetően ismét tavaszias lesz az idő, a jövő hét elején akár 12 fok is lehet. Pedig egy évvel ezelőtt arról írtunk, hogy egy anticiklon nyugat-szibériai sarkvidéki eredetű hideget hozott magával és okozott hetekig tartó kemény mínuszokat, a hőmérséklet hetekig alig emelkedett nulla fok fölé, mínusz 3 és 10 fok közötti hideg volt. Ezzel szemben, mint Stahl László, a Szegedi Magaslégköri Obszervatórium észlelője elmondta, péntektől már plusz 10 fokos maximumot mutat az előrejelzés, ami a hétvégén tovább melegszik, vasárnap már 11 fok lesz. – Egy melegfront érkezik a térségünkbe, ez okozza a tavaszias időt, ami a jövő hét elején is folytatódik – mondta.

Ezt tovább pontosítva Molnár Gergely tudományos segédmunkatárs, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének városklimatológiával foglalkozó szakembere azt mondta, egy anticiklon épül ki Közép-Európa felett, ennek az áramlási rendszere nyugat, délnyugat irányából hozza a meleg levegőt. A laikus számára drasztikusnak tűnő hőmérsékletkülönbségről a szakember azt mondta, ez normális, mert az éghajlati rendszernek van egy természetes változékonysága, ami a légkör jellegéből adódik – Ez természetes, és független azt emberi tevékenységtől. De van ennek árnyoldala is, ami mellett nem lehet elmenni. Az időjárásnak és a hőmérsékletnek ez a fajta változékonysága sajnálatos módon folyamatosan növekszik a klímaváltozás hatására. Ahogy korábban is említettem, a szélsőségek növekedésére kell számítanunk – magyarázta a tudományos segédmunkatárs.
Fejér Zoltán a Stefánián, a Móra-múzeum mellett évezte a napsütést. Azt mondta, már várja, hogy hétvégén még jobb idő legyen. Fotó: Török János
Fejér Zoltán a Stefánián, a Móra-múzeum mellett évezte a napsütést. Azt mondta, már várja, hogy hétvégén még jobb idő legyen. Fotó: Török János
Molnár Gergely tavalyi cikkünkben azt mondta, minden a szélsőségek felé tolódik: ritkábban fog esni, de akkor sokat. Az éghajlati övek eltolódnak, Szeged a század végére egyre inkább mediterrán jellegű város lehet.

Ezen a napon, február 14-én az Országos Meteorológiai Szolgálat által a mérések kezdete óta a hazánkban előfordult legalacsonyabb napi minimumhőmérsékletet 1932-ben mérték Szeged belterületén, ahol mínusz 27,2 fok volt, a legmelegebb pedig Ásotthalmon volt, ahol 1958-ban plusz 21,2 fokot mértek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többnyire napos lesz a szerda, de délután előfordulhat némi felhő

Többnyire napos lesz a szerda, de délután előfordulhat némi felhő
Nem lesz front térségünkben. Tovább olvasom