#ingatlanbazár

2021.01.21. 12:19

A családi ház és a zártkertes ingatlan profitált a Covidból

Tévedtek azok, akik azt jósolták, hogy a pandémia miatt bedől a hazai ingatlanpiac. A tavaszi, két hónapos megtorpanás egyedül a panelárakon éreztette hatását, mára azonban ott is visszaállt a korábbi állapot. A családi házak árai sem változtak drasztikusan, sőt, sokszor drágábban kelnek el, mint a Covid-19 előtt – legalábbis Szeged és vonzáskörzetének tekintetében.

delmagyar.hu

A családi ház iránti vágyat csak fokozta a járvány. FOTÓK: DREAMSTIME.COM

– Már a járvány első hulláma alatt megugrott az érdeklődés a kertes családi házak, illetve a zártkertes ingatlanok iránt. A panelben élő kisgyerekes családok közül, aki tudott, azonnal lépett az enyhítések után: az állami támogatások – különösen a szabad felhasználású babaváró hitel – igénybevétele mellett eladták lakásukat, és családi házat vettek. Emiatt a panelárak tavasszal nagyjából 10 százalékot estek, mostanra azonban ez az ingatlantípus behozta a lemaradását – mondta el tapasztalatait Lovai Margit, az Ingatlan Cafe vezető értékesítője.

A családi ház iránti vágyat csak fokozta a járvány. FOTÓK: DREAMSTIME.COM

Szerinte a kertes házak árai Szeged és vonzáskörzetében a járvány ellenére stabilan tartják magukat, sőt, még a népszerűbb helyeken drágultak is. Az 50 millió fölötti ingatlanokra a tehetősebb vevők csapnak le, méghozzá sok esetben hitelfelvétel nélkül. Például az új építésű újszegedi sorházak, ikerházak 70–80 millió forintért kelnek el. Ebben a városrészben 50 millió forintért felújítandó házat lehet találni. Jelentősen megnőtt az érdeklődés a zártkertben lévő, téliesített házak iránt is, átlagosan 15–20 millióért kínálják azokat, amelyek közül legnépszerűbbek a subasaiak.

A pandémia egyértelmű vesztesei a szegedi belvárosban található, befektetési szándékkal vásárolt lakások. A dráguló építőipari költségek miatt az új és a használt ingatlanok ára is megugrott, így a befektetés nem produkálta azt a hozamot, mint a korábbi években. Olyan tulajdonosok is akadtak, akik eladták a belvárosi lakásukat, és a jobb üzlet reményében állampapírba fektették a pénzüket.

Ráadásul a járvány miatt jóval kevesebb külföldi hallgató tért vissza a városba, így lényegesen kevesebb bérlővel számolhattak. Azok, akik gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre, és engedtek a bérleti díjból, kiadták lakásukat. Kitartott bérleti díj mellett azonban sokaknak ez nem sikerült. Állapottól függően a belvárosi használt lakások négyzetméterára 5–600 ezer forint között mozog. Az új építésű lakásokat kulcsrakészen körülbelül 7–800 ezer forintért lehet megvásárolni a belvárosban négyzetméterenként. Rókuson, egy cseréptetős panelban egy 35 m2-es, 1 szobás lakást 15,9 millióért hirdetnek. Változatlanul népszerűek a lakóparki ingatlanok, különösen kedvelt a Vadaspark lakópark, ott körülbelül 500 ezer forintos négyzetméterárral kell számolni, Felsővároson átlagosan 4–500 ezer. Alsóváros, Újszeged népszerűsége töretlen, Fodorkerté pedig egyértelműen növekszik.

Egyre kedveltebb a Szegedtől 10–15 percnyire lévő Algyő, Röszke, Deszk, Domaszék. Míg a belvárosban jelenleg egy 1 + 2 szobás lakást 38–40 millió forinttért hirdetnek, addig például Röszkén ugyanennyiért nappali + 5 szobás, felújított, kiváló állapotú családi házat lehet vásárolni. A szegedi agglomerációban kulcsrakészen 50–60 millió forintért – telekártól függően – már felépülhet egy családi ház.

Az előrevetített jóslat, miszerint a járványhelyzet miatt összeomlik az ingatlanpiac, szerencsére nem vált be; az érintettek továbbra is a számukra legideálisabb ingatlant keresik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!