Ingatlanbazár

2021.06.16. 11:29

Felújít? Az ajtó nyitva áll

Külső és belső nyílászárók cseréjére is igényelhető az otthonfelújítási támogatás. Cikkünk a beltéri és a bejárati ajtók vásárlásához ad hasznos tanácsokat.

Nánai Márta

„Ha egy ajtó bezárul, akkor keresni kell egy másikat. – És ha nem marad több ajtó? – Akkor bemászol az ablakon! Soha nem szabad feladni!” – ez a filmidézet valószínűleg a betörők előtt sem ismeretlen. Ugyanis jóval több lakásbetörés történik az ablakon, erkélyajtón keresztül, mint a bejárati ajtón – mondja Kopasz Attila, a Prémium Plastic Kft. kereskedelmi képviselője. Ezért sem elég csak a bejárati ajtó jól zárhatóságára törekedni. Ha már felújítás előtt áll, vizsgálja meg valamennyi otthoni nyílászárója állapotát! Már csak ezért is, mert egy bejárati ajtó cseréjénél a támogatáshoz szükséges, 50–50 százalékos anyagköltség-munkadíj arány aligha fog teljesülni.

A VISSZA NEM Térítendő állami támogatásba az ajtócsere is belefér. FOTÓ: DREAMSTIME

A példa kedvéért: egy szabványméretű, minőségi, fahatású, laminált lemezborítású HPL paneles ajtó – ami egyébként napjainkban a legkelendőbb típus – átlagosan 250–400 ezer forintba kerül, a beszerelési költség azonban maximum 50 ezer forintnál meg is áll. Ezért célszerű vagy több nyílászárót is lecserélni, vagy más felújítási munkálattal kombinálni az ajtócserét, például a beltéri ajtókkal.

A már kibontott beltéri ajtónál a kávamérettel (kávától káváig lemért távolság) induljon a szaküzletbe. Ha bontás előtt áll, akkor a tok belső mérete alapján készül el az árajánlat: napjaink beltéri ajtói fából vagy többnyire fahatású (CPL), préselt laminált lapokból álló, kimagaslóan nagy kopásállóságú, furatolt faforgács vagy papírrácsbetéttel ellátott nyílászárók.

A bejárati ajtó kiválasztásánál szempont, hogy társasházi lakásba vagy magánházba épül be.

Panel- és egyéb társasházak esetén általában a 90 x 210 centiméteres szabványmérettel lehet számolni. A lépcsőház miatt a hőszigetelés kevésbé fontos, mint a kertes háznál, ezért elegendő a 24–36 milliméter közötti ajtópanel-vastagság. Leginkább a vákuumformázott vagy modern kialakítású műanyag ajtó a keresett, ez rengeteg variációban elérhető: üveggel vagy teli, dekorációs elemekkel tarkítva. Az ajtózáron sok múlik: a biztosító által is elfogadott, 3 ponton záródó ajtó biztonsági szempontból elegendő, de 5 pontos záródással, illetve acélmerevítéssel ez fokozható – magyarázza Kopasz Attila.

Fontos tudni, hogy ezek a számszerűsített záráspontok csak a valódi zárnyelvekre vonatkoznak; a kis, görgő alakú zárószemek nem minősülnek zárási pontnak.

Magánháznál a bejárati ajtó hőszigeteltsége kulcskérdés, hiszen az ajtófelület közvetlenül érintkezik a külső hőmérséklettel. Ezért itt a 36–48 milliméter vastagságú ajtópanel alapkövetelmény. A 3–5 ponton záródó nyílászáró biztonsága itt is a díszpanel acélmerevítésével növelhető. Az esztétikum ugyancsak hangsúlyos: az ajtó stílusa, színe passzoljon a többi nyílászáróhoz, illetve a ház színéhez. Végtelenül gazdag a választék. Jó tanács: ha a ház az ajtócsere után kap hőszigetelést, az új nyílászáró kialakításánál helyet kell biztosítani a tokszélesítőnek, ami a kávába beforduló hőszigetelést „fogadja”.

Manapság a fánál keresettebb a fahatású műanyag ajtó laminált lemezborítású, HPL panelbetéttel. Ez a magas nyomáson lemezekből összepréselt, tömör XPS hőszigetelt maggal ellátott típus megbízható, minőségi ajtónak számít. Sötét színezetű ajtót napos oldalra nem célszerű beszerelni, mert a hőtágulás az ajtópanelt megviselheti, az ajtó vetemedhet. Létezik alumínium bejárati ajtó rendszer is: ez a legtartósabb típus, és még az ajtó extrém magasságát is megoldja – magasabb áron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!