Ingatlanbazár

2021.06.16. 11:34

Hullámon szörfözik az ingatlanpiac

Egy hullám tetején vagyunk, de ez a hullám is partot ér, mint a többi – összegezték az Ingatlanbazár portálnál az idén tavasszal tapasztalt kínálat-kereslet növekedést, illetve az áremelkedést.

Panek József

Végre megvan! A tavaszi mozgalmas ingatlanpiac figyelmet és állandó keresést igényel. FOTÓ: DREAMSTIME

Már januárban sejteni lehetett, hogy jön valami. A decemberi kihagyhatatlan eredménye meglett: akár az új építésű lakásokat, akár a csokot, a babaváró hiteleket, a kedvezményes 3 millió forintos felújítási hiteleket nézzük. Az átlagosnál nagyobb a forgalom – és a várakozás – a bankokban is, ahol a napi ügyeit intézni betérő ügyfél a hitelfelvevők tömegével találkozik.

Mi is történik hát?

Senki sem akar lemaradni a magasabb kínálatban megjelenő ingatlanokról – mondják az Ingatlanbazár portálnál. Emiatt van a tömeg. De mi lesz a következménye? Rövid-középtávon áremelkedés. Később, ha levonul a vásárlási hullám, ez meg fog állni. A kérdés persze, hogy milyen szinten. Az Ingatlanbazár szerint Budapesten és környékén bizonyos 300–400 milliós ingatlanok már nemcsak befektetési céllal vannak meghirdetve, és több is van belőlük. Az Ingatlanbazár úgy becsüli, hogy 130 millió forint lett a helyi családi kategória súlypontja. Ez alatt is van világ persze. A budapesti agglomerációban településtől függően – ha az öt éve félretett 30 milliónkkal körülnézünk – kisebb, 55–60 négyzetméteres házakat találunk. Nem túl vonzó kilátás, de a kis pénzű vásárlók már több éve nem is itt próbálkoznak. A nagyobb értékűvé avanzsált ingatlanok tulajdonosai Budapestről vidékre, a vidéki nagyvárosokból pedig a sokszor élhetőbb vidéki kistelepülésekre és falvakba költöznek.

Mit kapunk vidéken?

Mindig is voltak drágább városaink. Ezt a listát már második éve Debrecen vezeti – itt az áremelkedés vezetett oda, hogy akár félmillió forintos négyzetméterár is előfordulhat. Nem meglepetés, hogy a fogorvosvilág miatt még Sopron nagyon drága, 400 ezer forint körüli. Székesfehérvár sem olcsó, és az Ingatlanbazár szerint a keresésekben is látszik, hogy ezen az úton van Szekszárd, Nyíregyháza, Szeged, valamint a kelet-magyarországi nagyobb városok is. A már említett 30 milliónkért itt már többet kapunk, mint Pest környékén: garzont már 20 millió alatt, téglalakást már akár 25 millióért is elcsíphetünk, ha a könyökbeverést is vállaljuk; a panel viszont a legnagyobb szóródási árú típus, mivel sokan ma is első lakásmegoldásnak látják.

Végre megvan! A tavaszi mozgalmas ingatlanpiac figyelmet és állandó keresést igényel. FOTÓ: DREAMSTIME

A családi házak szempontjából Szeged hasonlít a többi megyeszékhelyhez: drága, és drágább is lett. Az Ingatlanbazár nem jelez debreceni vagy fehérvári szintű drágulást, de a Covid 15%-os emelkedést biztosan hozott.

Szegeden, a városközponttól távol, családi házas övezetekben 80 milliós árakkal is találkozhatunk, de szinte ugyanez a helyzet minden olyan megyeszékhelyen, ahol a helyi gazdasági élet talpra áll (legyünk optimisták a Covid ellenére). Pécs, Győr és a Nyugat-Dunántúl nagyjából hasonló helyzetben van, de a kelet-magyarországihoz hasonló áremelkedéssel ott nem kellett szembenézni. A közmondásos 30 milliónkért pedig Salgótarjánban kapjuk a legtöbbet: itt már egy közepes családi ház is beleférhet a büdzsébe.

A Covid nyomai

A felújítások és az új építésű ingatlanok területén egyelőre nagy a bizonytalanság, de a kelet-ázsiai építőanyaggyárak újraindulásával helyreállhat a rend. Míg a befektetési ingatlanként új építésűt vásárlók többet tudnak várni, a felújítási kedvezményes 3 milliót felhasználók már kellemetlenebb helyzetben vannak-

Talán nem meglepő a Covid-válságban, hogy a vidéki települési drága ingatlanok szinte mindegyike idegenforgalmi szállás volt: szomorú előrejelzés ez a megyei városok és környékük turizmusának. Az Ingatlanbazár 15 éves fennállása óta nem látott ennyi eladónak meghirdetett szállodát vagy panziót!

Ezzel együtt ismét elindultak felfelé az albérleti árak a városokban, ami azt jelzi, hogy a befektetők jövőre jelenléti oktatásra számítanak az egyetemeken; ezt az árvisszaállást nem mindenki fogja szeretni, de valójában a piac várható optimizmusának a jele.

Mit tehetünk most?

Ha tanácsot szeretnénk ebben a mozgalmas időben, az Ingatlanbazár a piaci mozgásokat elemezve továbbra is úgy látja, hogy a megnövekedett keresletet most kell kihasználni. A májusi eladott ingatlanok száma még 2019-hez képest is 5%-ot nőtt (akkor még nem volt Covid); és ha ez a szám az év vége felé lefelé is fog tendálni, az a kielégített piacnak és a kereslet csökkenésének lesz köszönhető – realistán várhatóan a mainál magasabb áron. Az eddigi vásárlók közül az járt jól, aki már januárban megfogadta az Ingatlanbazár tanácsát, és idejében leszerződött. Őket akkor is arra biztattuk, hogy böngésszék az Ingatlanbazár oldalait, mert naponta frissül az adatbázis, illetve iratkozzanak fel az ingyenes Hirdetésfigyelőre, mert rengeteg energiát lehet megspórolni vele.

A portál nevében is sok sikert kívánunk álmaik ingatlanjának megtalálásához!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!