Ingatlanbazár

2021.06.16. 11:31

Kültéri lámpagyújtogatás

A kültéri világítás jelentősége ma már nem csak a praktikumban rejlik: a kert, az udvar és a ház összhatásának egyre nélkülözhetetlenebb eleme.

Nánai Márta

Már néhány lámpatest is meghitt pillanatokat varázsol az udvarba. FOTÓ: DREAMSTIME

Gondolta volna, hogy egy lámpában is lehet kamera? A bejárati ajtónál kimondottan hasznos és okos megoldás a beépített kamerával ellátott szolár falilámpa, amely a videófelvételt tárhelyre rögzíti. A felvétel bármikor visszanézhető. Persze léteznek ennél egyszerűbb és főleg olcsóbb megoldások is a kert észszerű és egyben esztétikus megvilágítására.

A kültéri világítás legelterjedtebb formái a mennyezeti és a falilámpák. Ezek beépített LED-del vagy cserélhető fényforrással rendelkeznek. A beépített LED-es változatok általában 5 év gyártói garanciával kerülnek forgalomba. A cserélhető fényforrásnak a kert hangulati megvilágításában van nagy szerepe, ezért ezeknél a színhőmérséklet tetszőlegesen választható: meleg vagy hideg fehér, amely az új típusú, minimalista házakhoz jól passzol – magyarázza Kübekházi Henrietta, az Otthon-Lux Világítástechnikai Üzlet vezetője.

Talán nem meglepő, hogy az akár telefonos applikációval működő okosvilágítás nemcsak házon belül, hanem a kertben, a teraszon is működik. Itt már a színhőmérséklet mellett a fényerő is szabályozható, sőt, egyedi színkombinációk, árnyalatok állíthatók be.

A kandeláberek modernebb, például az üvegbúrával kombinált, vintage stílusú változatai roppant népszerűek. Barna, antikolt, matt króm és fekete színben kaphatók, és Edison-jellegű LED-es fényforrással minden udvarban jól mutatnak: erősítik a környezet toszkán vagy rusztikus jellegét.

Már néhány lámpatest is meghitt pillanatokat varázsol az udvarba. FOTÓ: DREAMSTIME

– Minél nagyobb a ház kinti falfelülete, annál robosztusabb lámpát vegyünk rá. Sokan csak a lámpatest szépségére koncentrálnak, de azt el kell képzelni a falon. A kicsi lámpa elveszik, és nem mutat jól – mondja Kübekházi Henrietta.

Viszonylag nagy fényerővel bírnak a mozgásérzékelős izzók, amelyek különösen a bejárati kapunál, a bejárati ajtónál, illetve a garázsbeálló előtt hasznosak. Ráadásul nagy az élettartamuk is.

Divatos a szegélyvilágítás is; a különböző formájú és árnyalatú lámpáknál a nagy IP-védelemre kell figyelni: a kiválasztott lámpatest mindenképpen feleljen meg az IP65-ös vagy az IP68-as szabványnak. Itt is léteznek kisebb fényerővel bíró, beépített LED-es vagy cserélhető fényforrással rendelkező típusok.

Érdemes azt is eldönteni, hogy a járófelületet világítsa meg, tehát oldalra világítson, vagy inkább irányfényt adjon, és felfelé szórja a fényt. Az egyébként 1–3 W teljesítmény között kapható szegélyvilágításra alkalmas lámpák változatos formákban kaphatóak – leginkább matt króm vagy fekete színben.

A lépcső megvilágítására léteznek falon kívüli, illetve falba süllyesztett, beépített LED-es változatok is. Eddig csak a szürke vagy az egyszerűbb színű darabok léteztek, ma már azonban a fekete, az antracit is felkerült a palettára.

A szolár (vagyis napelemes) lámpák – az extravagánstól a szolidig – kiválóan alkalmasak arra, hogy feldobják a nyári kerti partik hangulatát. Ezeket színváltós, hideg-meleg színes, álló, asztali, falra szerelhető, sőt, még állatfigurás változatban is gyártják.

A közvetlen hálózatról üzemeltethető állólámpák akkor is nagyon jól jönnek, ha a kertben még egyáltalán nincs világítás. A kisebb fényerővel bíró, inkább dekorációs célt szolgáló szolár lámpa a 10–15 wattos teljesítménnyel erre kevésbé alkalmas. Ám egy jól megválasztott mennyezeti lámpával akár egy egész teraszra elegendő fényt ad.

Ne egy lámpatesttel váltsuk meg a világot! Szinte minden esetben szükséges a kiegészítő világítás. Dekorációs célra a nano LED-es fényfüzérek kiválóak a teraszra vagy a kerti pavilonra, de a betekerős, színes izzóval működő változatok is jók. A füzérek 2, 3, 5 vagy 6 méteres hosszúságban érhetőek el, és toldalékolhatóak. A LED-es kültéri dekorációs lámpák számos formában – például gömb, kavics – is elérhetőek. Színes okosizzóval remek hangulat teremthető velük. Még asztali, sőt, kaspójellegű változatok is léteznek, amelyek állófogadásoknál remekül mutatnak. Trendinek számít a színváltoztatós, fényerősséget szabályozó LED-szalag, amely akár a díszléchez is felrögzíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!