ingatlanbazár

2021.04.16. 00:14

Magad uram? Így add el az ingatlanod

Sokan vagyunk, akik magunk próbáljuk meg eladni az ingatlanunkat, és akkor fordulunk szakmai segítséghez, ha ez nem sikerül. Az Ingatlanbazar.hu szerint nem reménytelen a helyzetünk, mégis az ingatlanirodáktól kell tanulnunk.

Panek József

Az ingatlaniroda szerint eladáskor a teljes, minőségi felújítás szokott beválni FOTÓ: DREAMSTIME

Az ingatlanirodák a tudói annak, hogy mennyire összetett feladat reális piaci áron eladni a lakásunkat, mielőtt újat vennénk. Kezdjünk el az ő fejükkel gondolkodni, és nézzünk körül, kedvező-e a gazdasági környezet az eladásra, és milyen árat remélhetünk.

Ebben nincs egyszerű dolgunk. Az ingatlanpiaci hullámvasutazást mindenki ismeri, nem könnyű eligazodni rajta; ha ki akarjuk ismerni, az ingatlanhálózatok elemzéseit érdemes figyelni. Az Ingatlanbazár rendszerint a Balla Ingatlaniroda cikkeire, elemzéseire hívja fel a figyelmet: nemcsak puszta számokat, hanem hasznos javaslatokat is tartalmaznak.

Ár, ár, ár

Eladási ár ügyben, ha a magántájékozódás és -hirdetés nem vonz komoly érdeklődőket, akkor kérjük ki az ingatlaniroda szakmai véleményét az árról – ők pontosan tudják, hogy mikor mennyi az alkupozíciónk. A portálokon sok a próbahirdetés; ha ezekre rálicitálunk árban, nem biztos, hogy a reális árat kínáljuk. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a magánhirdetésünk jól megtalálható legyen az Ingatlanbazáron. Baráti összegért fotós csomagot vehetünk náluk (eladáskor fotó nélkül esélytelenek vagyunk), illetve ki is emelhetjük az ingatlant a keresési listák élére. Senki sem bír annyit keresni, hogy a 9–10. találati oldalig eljusson. Maga a Google dublini ügyfélszolgálata árulta el lapunknak, hogy az ingatlankeresők egyre tágabb paramétereket adnak meg, ma ez a trend.

Ha így sem megy, akkor jön képbe az ingatlaniroda megbízása. Egy ingatlaniroda azt is meg tudja ítélni, hogy mikor nem érdemes eladásba fogni, mert a kategóriánkban alacsonyabb kereslet miatt, esetleg a házunkon meglévő hitel miatt nem kapjuk meg a megfelelő árat.

Az ingatlaniroda szerint eladáskor a teljes, minőségi felújítás szokott beválni FOTÓ: DREAMSTIME

Megéri felújítani?

Amit az Ingatlanbazár és a Balla Ingatlaniroda is javasol: tegyünk meg mindent az értéknövelő felújításokért. Itt tud segíteni a szakértő ingatlanos, mert nem mindegyik felújítás éri meg, ráadásul a vásárló számára sem biztos, hogy az általunk elvégzett felújítás fontos. Minimumként a lakás általános rendezettségét érdemes feljavítani egy tisztasági festéssel. Maximumként pedig a kompromisszumok nélküli teljes felújítás érheti meg, amelyről a Balla Ingatlaniroda megjegyzi, hogy valóban minőségi felújítást kell jelentsen, mert a magasabb árat a vevők csak így fogják megadni. A teljes felújítás tehát szép, igényes és minőségi kell, hogy legyen.

Természetesen figyeljünk arra is, hogy rendezett legyen az ingatlan, és ne keltse azt a benyomást, mintha belakták volna; ne hagyjuk szanaszét se a gyerek játékait, se a személyes holminkat.

Az ügyesebb ingatlanosok tudják, hogy nem mindig kell teljesen kiüríteni a felújított lakást; néhány fantáziakeltő, és az arányokat jobban sugalló bútordarab segíthet.

Meglátni, és…

Aki keresett már ingatlant, tudja, hogy az első látvány sokat számít. A fotók érzelmi kapcsolatot is kialakítanak, ami megmarad a látogatás alatt is. A lehető legtöbb érzékletes képet készítsük, de közben halljuk a Balla Ingatlaniroda figyelmeztetését is, hogy ez soha ne térjen el a valóságtól, mert annak csalódás lesz a vége. Hasznos, ha a fotók közt van egy alaprajzunk is.

Az ingatlanfotónál az első benyomás sokat számít.

Ugyanígy, a hirdetés szövegében is, minél több extra adatot adjunk meg: de ez ne legyen túl hosszú, különben nem fogják végigolvasni.

Nem árt, ha már eladás előtt képben vagyunk azzal kapcsolatban, hogy milyen konkrét lehetőségeink vannak, hova költözünk tovább, vagy akár már meg is találtuk az új lakásunkat.

Ha mindezzel megvagyunk, és meghirdettük ingatlanunkat az Ingatlanbazáron vagy megbíztunk egy professzionális irodát, már el is kezdhetjük keresni az új lakásunkat. És itt se feledjük: bárki is az értékesítő, mondjuk el neki, hogy a lakást az Ingatlanbazáron találtuk. Így az ingatlaneladás után az ingatlanvásárlásban is sikeresek leszünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!