ingatlanbazár

2021.04.16. 06:10

Támogatott árnyékolás

Az otthonfelújítási támogatás redőny, zsaluzia, roletta, szalagfüggöny, reluxa, spaletta, rovarháló felszerelésére, cseréjére, illetve valamennyi árnyékolástechnikai termék beszerelését jelentő munkadíjra is igényelhető.

Nánai Márta

A nyári kánikula miatt az árnyékoláson sem érdemes spórolni. FOTÓ: DREAMSTIME

Fénykorát éli az árnyékolástechnika. Nem csoda, hiszen az egyre forróbb nyarak miatt a lakás hűtésével, árnyékolásával komolyan számolni kell. Éppen ezért érdemes figyelembe venni, hogy a külső árnyékolás a leghatékonyabb megoldás: az árnyékolóeszköz és a nyílászáró között keletkező légrés ugyanis jól szigetel, ami mintegy plusz-mínusz 5 °C-ot jelent.

A nyílászáró helyének kialakításakor számoljon az árnyékolórendszer elemeivel – a lefutókkal, a redőnydobozzal, a gurtnival. Felszerelésükre az ablak oldalán, illetve a tetején akkor is helyet kell biztosítani, ha a nyílászáró beépítése után nem azonnal, csak jóval később épül be a redőny vagy a most divatosabb, szintén kívülre szerelhető zsaluzia.

A nyári kánikula miatt az árnyékoláson sem érdemes spórolni. FOTÓ: DREAMSTIME

Ez az árnyékoló nagy méretű reluxára hasonlít, és még a fény szabályozására is alkalmas. Míg régen főleg irodaházaknál alkalmazták, ma már az új építésű családi házak nappaliját, lépcsőházát, közösségi tereit szerelik fel vele; redőny – a teljes sötétség eléréséért – inkább a hálószobák ablakaira kerül.

– A műanyag és alumíniumárnyékolók széles színskálában érhetőek el, sőt, fahatású változatok is kaphatóak. A kézi használatúak mellett a falikapcsolós, illetve az okosházhoz integrálható, távolról is programozható, motorizált redőnyök, zsaluziák is megjelentek a piacon – magyarázza Mari Péter. A Dél-Plast Zrt. vezérigazgató-tulajdonosa szerint ezek nem biztonsági termékek, mégis van vagyonvédelmi szerepük.

Milyen költséggel számoljunk? Egy új építésű háznál átlagosan 3–3,5 millió forint a nyílászáró-beruházás, ehhez a korszerű árnyékolástechnika elérheti a 2–2,5 millió forintot is; főleg, ha hozzászámoljuk a rovarvédelmet is. Ma már ugyanis motoros szúnyoghálók is léteznek.

Mint ismeretes, a felújításra szánt összeg fele, de legfeljebb 3 millió forint igényelhető vissza az államtól a 2021. január 1-jén indult családtámogatási program keretében. A támogatási összegen belül pedig fele-fele arányban kell lennie a munkadíj- és anyagköltségszámláknak. A felújítási támogatásról szóló rendelet szerint 6 millió forintos felújításnál legalább 1,5 millió forintos munkadíjszámlával kell rendelkezni, és mind a 6 millió forintról számlát kell benyújtani, tehát minimum 25 százalék munkadíj után jár a támogatás.

– Nyílászárócsere esetén a régi nyílászárók kibontása, elszállítása, az új ablakok és redőnyök beépítése, a kávajavítás összmunkadíja könnyen elérheti az anyagköltség 25 százalékát: például 1 millió forint anyagköltség mellé a 250 ezer forint munkadíj könnyen összejön. Új családi háznál persze a munkadíj ettől messze elmarad, reálisan 8–10 százalékkal számolhatunk – mondja Mari Péter. A Dél-Plast bemutatótermében valamennyi árnyékolástechnológiai megoldás beépítve is megtekinthető, illetve a cég az igényléshez szükséges dokumentáció kitöltésében is segíti ügyfeleit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!