Internet Marketing

2009.06.10. 12:10

A Google-ről dióhéjban

A látogatók közel kétharmada a Google-ből érkezik a weboldalakra. Lássuk azokat a fontos szempontokat, elveket, szabályokat, módszereket melyeket a Google a találati lista összeállításánál alkalmaz, amiket "kötelező", de legalábbis ajánlott betartani, követni, ha azt szeretnénk hogy weboldalunk jól szerepeljen a keresőkben. Nem győzöm hangsúlyozni hogy, bár nem kizárólag a keresőkből számíthatunk látogatókra, mégis a tapasztalatok azt mutatják hogy egy szakszerűen elkészített, jól optimalizált, átlagosnak tekinthető kereskedelmi célokat szolgáló weblap látogatóinak közel kétharmada a Google-ből érkezik.

Megfejthetőek a Google titkok?

Az összes nyilván nem, hisz a keresők működése jórészt szigorúan őrzött, hét pecsétes titok, melyeket teljes egészében a több ezer fős cégnél is csak mindössze néhány ember ismer. Miért ez a nagy titkolódzás? Egyszerű a magyarázat, ha a kereső algoritmusok teljes működése publikus lenne, akkor a weblaptulajdonosok könnyebben kijátszanák a keresőmotort és esetleg érdemtelenül kerülnének az első oldalra, a találati lista élére. Így is sokan megpróbálják ezt, több kevesebb sikerrel, de én ezeket a tiltott módszereket senkinek nem ajánlom, bár később ezekről is írok, de csak azért hogy tudtán kivül nehogy valaki megsértse ezeket és magára vonja a Google "haragját" és büntetését, ami akár végleges kizárás is lehet. Nos akkor ezen szigorú titoktartás ellenére hogyan lehet mégis sokat megtudni és megtanulni a Google keresési és rangsorolási szempontjairól? Számtalan irányelvet, információt maga a Google is közread, sok információt, tapasztalatot lehet szerezni a gyakorlati tevékenységből, vagyis amikor egy weboldalon dolgozunk, azt optimalizáljuk és figyeljük a kereső reagálását, a sorrend változást, stb. és ebből következtetéséket lehet levonni a működési elvről. Ezeket a tapasztalatokat információkat a szakemberek megosztják egymással különböző fórumokon. Tehát ami biztos hogy sok a titok, de a legfontosabb elvek publikusak.-

A Google azokat a honlapokat szereti, melyek kiszolgálják a látogatók igényeit

A Google deklarált, általános elvárása egyébként az hogy készítsünk tartalom gazdag, a látogatók számára értékes, informatív, könnyen átlátható, kezelhető weboldalakat. Minden egyéb technikai elvárás, megfontolás ebből az alapelvből indul ki. A Google arra törekszik hogy a keresőszavak beírásakor olyan oldalakat soroljon a lista élére melyek leginkább megfelelnek a látogatók elvárásainak.  A Google nagy vonalakban úgy működik hogy u.n spiderrek, pókok, robotok járják a világhálót és az  ott található linkek segítségével jutnak az egyik oldalról a másikra. A fellelt tartalmakat indexálják és a feltérképezett oldalak tartalmát részben vagy egészben archiválják a Google kaliforniai központjában található óriás gépeken. Ez nyilván csak abban az esetben következik be, ha az adott oldalát az elkészülte után regisztrálták a Google-be, vagy más, a kereső által már ismert weboldalakon linkeket helyeztek el melyek erre az új weboldalra mutatnak. Ezek hiányában az adott honlapra, képtelen eljutni a kereső robot. A Google robotok a weboldalak frissítési gyakoriságától függően, bizonyos rendszerességgel visszalátogatnak és rögzítik a változásokat és frissítik a saját adatbázisukat. A Google másik óriási feladata hogy a keresések során ebből az előzetesen összeállított hatalmas adatbázisból, a keresés feltételeinek megfelelően, létrehozza azon oldalak listáját melyek leginkább megfelelnek a kereső személy elvárásainak. Tehát hogy a lista elejére azok az oldalak kerüljenek amire a látogató valóban kíváncsi. Mindezt néhány tizedmásodperc alatt kell elvégezze, úgy hogy sok esetben, találatok milliói kerülnek a listára. Belátható hogy ebből a találat óceánból csak az számíthat tényleges látogatókra, mely a találati lista első 20-30 helyén foglal helyet. Folyt. köv.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!