Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

112 ezer

"Megbecsülés nélkül teszi a dolgát. Magyarul szolga."
112 ezer. Ennyi forintot visz haza havonta Szentesen az a szakápoló, aki a kórház intenzív terápiás osztályán dolgozik több mint egy évtizede. Kereshetne – kicsivel – többet is, ha ügyet sem vetne családjára, és nem csak négy 12 órás éjszakai műszakot vállalna egy hónapban. De ő szeret együtt lenni pici gyermekeivel, kivenni őket a kádból az esti fürdés után, és ha még futja rá az erejéből, olvasni nekik lefekvés előtt. Meseszerű lenne, ha azt állítanánk, sohasem játszott még a gondolattal, hogy felkerekedik, és meg sem áll egy osztrák vagy német kórházig, ahol akár hatszorosát is megkeresheti itteni fizetésének. Menne ő, persze, de – még – visszatartja a család. A hit, hogy itthon is lehet boldogulni.

112 ezer. Ha a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara ápolói átlagbérről készült összesítését nézzük, csúcskeresettel bír az intenzíves ápoló. Átlagon felüli. De átlagon felüli a munka, és az elvárás is vele szemben. Neki minden körülmények között tartani kell a lelket abban, aki élet és halál között lebeg. Akkor is, ha nincs elég pelenka a kórházban, és a hozzátartozóval kell hozatni, hogy tisztába tegye a szerencsétlen beteget. Akkor is, ha hónapokig remény sincs arra, hogy felépüljön ápoltja. Akkor is, ha helyettesítenie kell, mert kollégája úgy döntött, csatlakozik azokhoz, akik megelégelték ezt az egészet, és inkább más munkát kerestek. És akkor is, ha már nincs egyebe, mint a hivatástudata, mert fizetés előtt elfogyott a 112 ezer. Megbecsülés nélkül teszi a dolgát. Magyarul szolga.

112 ezer. Naponta keres ennyit Joshi Bharat – legalábbis egy tavalyi cikk szerint. Kár sajnálni tőle, mert ha akad páciens, aki kifizeti az óradíját, ám tegye. De úgy hiszem, sokszor azok a médiaközelbe nem került „sorselemzők" – orvosok, szakápolók, nővérek – is megérdemelnének ennyi pénzt, akik életben tartanak bennünket. Hogy annyi nem jut? Akkor kapjanak 112 ezret hetente!

Olvasóink írták

 • 5. varbert 2010. május 02. 19:21
  „Nagyapó!
  Ez gyönyörű!”
 • 4. Nagyapo 2010. április 22. 08:03
  „Nem kell aggodni ! vege a Szoci korszaknak, jon Viktor es lessz radikalis beremeles,adocsokkentes meg tobb tamogatast fog kiosztani,a gazdasag raketasebesseggel beindul,mint amikor a hosszu tel utan minden kihajt es viragba borul tavasszal!”
 • 3. Hidegen 2010. április 21. 22:41
  „Mercike nem akarsz ugye analógiát vonni? Nehogy már a mérnöktanári dipklomádra legyél ennire kényes! Mérettesd meg magad az élet más területén (mondjuk mérnökként), és gondolkodj el azon hogy nem biztos hogy a "rendszer" a hibás. Mondom ezt úgy, hogy én már a nyolc évük előtt sem állhattam a szocikat egyáltalán...”
 • 2. mercike63 2010. április 21. 20:42
  „Igen, ez a valóság! Nos akkor megemlítem, valakinek hátha esetleg eljut az agyáig: Nekem 28 éves munkaviszonnyal mérnök-tanári ( két diplomával!) mindenestől 114.000,- körül utalnak havonta. Ja és persze 35-38 nagyon kvalifikált ( némelyik a nevét alig tudja leírni!!!) szakiskolás gyerek szívja le az agyamat! Viszont van olyan kollega is 5 évvel idősebb nálam aki mindösszesen 99.000,- forintot visz haza. Persze nem muszály ezt csinálni, de valakinek ezt is kell!!! A nagy 50%-os fizetésemelés ennyire futotta!!! Hajrá Magyarország! támogassuk aki nem dolgozik!!! MEGÉRDEMELJÜK!!!”
 • 1. neomi 2010. április 21. 20:08
  „Aha,ezzel csak az a gond hogy kurva sokan keresnek ennek a felénél épp csak többet hóba esőbe szélbe.
  Ja és a zsebükbe se kapnak borítékot.Köszönhető a nagyon faasza szocik 8 évének...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ dicsősége

"1990-ben még volt magnós rádió, a mai készülékek azonban már csak CD-t játszanak le." Tovább olvasom