Jegyzet

2007.01.08. 15:19

Beavatás

"Beavatási szertartás az első bál. Nemcsak azért, mert sokak életében a szalagtűzés puccos ünnepe az első és utolsó bál, hanem azért is, mert a nagybetűs élet törvényszerűségei közül fölvillantja azokat, melyek jellemeznek egyes családokat."

Újszászi Ilona

Beavatási szertartás az első bál. Nemcsak azért, mert sokak életében a szalagtűzés puccos ünnepe az első és utolsó bál, hanem azért is, mert a nagybetűs élet törvényszerűségei közül fölvillantja azokat, melyek jellemeznek egyes családokat. Mikor például a fotó- és filmtárba kívánkozó színjátékok szereplői igyekeznek nem tudomásul venni lehetőségeik határait. Mondván: az élet nagy fordulópontjainak ünnepi pillanataiban nem lehetünk kicsinyesek, garasoskodók. Vagy éppen azt gondolván: a gyereklány elhanyagolását tán feledteti, ha a felnőttkor küszöbét első bálján átlépő hölgyike Velencéből hozatott, több százezer forintos nagyestélyiben libeg. Mert az első bál: első bál – mindegy, mibe kerül. Egy-egy érettségiző diák „felnőtté avatási szertartásaira" az utolsó középiskolai évben 30, de akár 300 ezer forintot is elkölthet családja – megszorítások és áremelések ide vagy oda.

A bálozók a nyájszellem nyálasságát is megtapasztalhatják. A szalagtűzéssel kijelöltetik az érettségire készülők raja, amelyen belül kemény törvények érvényesülnek. Muszáj a többség által megszavazott formaruhát ölteni, táncot lejteni, képet csináltatni, tanteremben első báli vacsorát enni, iskolai aulában nyitó táncot lejteni. Az osztálykasszába kell tenni a záró év közös költségeire a havi 2500-3000 forintot. Mert aki kimarad, lemarad: a nyáj kiközösíti.

De jó esetben azért is beavatás az első bál, mert megtanít a kísértésnek ellenállni, a vágyak és anyagi lehetőségek között boldogulni. Mert a rongyrázás mellett a takarékoskodásra is lehetőséget kínál a szalagavató. Mi sem természetesebb, mint hogy a képzőművészeti szakközépben a báli meghívót a grafikusoknak kiírt pályázat nyertese tervezi. Vagy hogy a vendéglátó-iparisok főzik a vacsorát maturálásra készülő társaiknak. Vagy hogy a bál rendezésére alkalmas iskola szalagavatója olcsóbb a többinél, mert a bérleti díj nem növeli a költségeket. Vagy hogy a báli ruhát, a kiegészítőt a lány saját magának megvarrja – mint egykor a saját beavatós bálján saját magának az anyja. Mert az is az élet titkos törvénye, hogy segíts magadon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!