Jegyzet

2007.01.24. 15:19

Egytől ötig, jobbról, balról

"Molnár Lajos ágyszámjavaslata után tizennyolc nappal nyilvánosságra került egy újabb kórházlista, melyet – a változatosság kedvéért – a betegek írtak. Vagy nem. Az év kórháza szavazást egy egészségügyi internetes portál hirdette meg, és három hónapig gyűjtötte a voksokat."

Molnár Lajos ágyszámjavaslata után tizennyolc nappal nyilvánosságra került egy újabb kórházlista, melyet – a változatosság kedvéért – a betegek írtak. Vagy nem. Az év kórháza szavazást egy egészségügyi internetes portál hirdette meg, és három hónapig gyűjtötte a voksokat. A honlap látogatói egytől ötig osztályozták a hazai ispotályokat aszerint, hogy milyen az adott intézményben a kórházi koszt, van-e papír és folyékony szappan a vécében, figyelnek-e az emberre az orvosok, nővérek, érti-e a munkáját a mindig vidám Gyuri, a beteghordó, vagy visszaköszön-e a nagyhatalmú urológus professzor. Merthogy a beteg (de a nem beteg) ember komfortérzetét is nagyban javítják az olyan apróságok, mint a köszönés, kedvesség, mosoly. Ez százszorozódik meg, ha kiszolgáltatottan fekszik az ember a kórházi ágyon.

A voksolással egy időben fórumot is indítottak a honlapon, ahol nem az intézmény műszerparkja, az osztályok műszaki állapota és még csak nem is a hiányzó vécépapír vagy a paraszolvencia volt a fő téma, hanem a doktorok hozzáállása. A hangnem („úgy beszélt velem, mint az útszéli kutyával") miatt jó pár doktorról szedték le a keresztvizet.

Többek között a személyes hangvétel miatt sem tekinthető a szavazás reprezentatívnak – hiába voksoltak közel százezren. Meg azért sem, mert biztosan akadtak olyanok, akik félóránként szavaztak saját intézményükre. Azaz csaltak. Pár száz szavazattal, jó osztályzattal ugyanis már az élbolyba lehetett kerülni. Vagyis: nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a friss kórházlistából. Ha a minisztériumban e listát vennék alapul, akkor nem lenne például súlyponti kórház a szentesi, amely nincs benne a betegek által értékelt első száz kórházban. Ha a megyei tanácsadó testület ajánlatát fogadná el a szaktárca, akkor vélhetően mások sértődnének meg, s talán az átalakítás sem lenne olyan ütemű, mint ahogy azt tervezték. Nézhetik jobbról, nézhetik balról a kérdést, vizsgálódhatnak, tárgyalhatnak, nem fog menni a dolog, mert mindig lesznek elégedetlenek. Huszárvágás kell, mert az ellenérdekeltek nem fognak mosolyogva a bitó alá menni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!