Jegyzet

2007.01.16. 15:19

Globális vízügyeink

"Amíg nem tudjuk, mire kell fölkészülni, mindenre föl kell készülni, írhatjuk le annak kapcsán, hogy – mint a szakértők fölhívják a figyelmet – árvíz éppúgy lehet tavasszal, mint annak ellenkezője. Ez korábban is így volt, most még ígyebben van."

Farkas Csaba

Amíg nem tudjuk, mire kell fölkészülni, mindenre föl kell készülni, írhatjuk le annak kapcsán, hogy – mint a szakértők fölhívják a figyelmet – árvíz éppúgy lehet tavasszal, mint annak ellenkezője. Ez korábban is így volt, most még ígyebben van. Mikor tudósok megvizsgálták, hogy a tőzsdei árfolyammozgást le lehet-e írni a bonyolult rendszerek elméletében használt módszerekkel, kiderült: nem lehet leírni. Ha még egy ilyen, jellegzetesen emberi folyamatra sincs igazán rálátásunk, miként lenne az időjárásra, s annak nyomán a vízjárásra! Az ezeket alakító folyamatokról egyre többet tudunk, de – a jelek szerint – szintén egyre többet nem tudunk. Még azt sem tudjuk egészen pontosan, hogy például a globális éghajlatváltozás, melynek nagy szerepet tulajdonítanak a mind szeszélyesebb csapadékviszonyok előállításában, (1.) tényleg létezik-e; (2.) ha létezik, emberi eredetű-e; (3.) vagy a Föld éghajlatának ezerötszáz évenkénti változásáról van-e szó; illetve (4.) mindkettőről.

De azért akadnak jelek, amelyekből következtetni lehet, ilyen például a Golf-áramlat gyöngülése. Ez egzaktul eléggé mérhető, és csak a globális éghajlatváltozás számlájára lehet írni, amivel kapcsolatban pedig – hisz a folyamatosan a Föld légkörébe kerülő, rengeteg szén-dioxid nem tűnhet el a világból – az emberi eredet a legvalószínűbb. S ha a Golf-áram gyöngülése miatt az óceán kevesebb hőt szállít északra, akkor több hő halmozódik föl a trópusokon. Márpedig e hőmennyiség utat keres magának a hidegebb helyekre, s amennyiben a szállítást nem végzi el az óceán, elvégzi a szél. Erősödik tehát a ciklonosság, átrendeződik a légköri energia újraelosztási rendszere – és míg be nem áll az új egyensúly, mindenre el lehetünk készülve. Kapunk hideget-meleget, óriási aszályokat követhet mindent fölülmúló csapadékmennyiség, és jöhetnek az egyre nagyobb árhullámok, jöhet a víz.

„A politika távlatvesztése miatt..." – e mondattöredék még a rendszerváltás előtti időkben látott egy újságban napvilágot Szegeden. Az akkori magyar helyzetre vonatkozott, és ami miatt eszembe jutott, a mostani világhelyzet: akik a globális fölmelegedés megakadályozásáért legtöbbet tehetnék, inkább agyonhallgatásában érdekeltek, rövid távú érdekeikből adódóan. Pedig azt a pénz, mely az üvegházgázok termelése közben megkereshető, úgyis rá kell költeni az éghajlatváltozásból adódó károk megelőzésére. Popper Péter filozófus írja: gyerekkorában nagyon meghökkent, amikor kérdésére – „hol a kisautóm?" – a felnőttek azt válaszolták, „ahova tetted". Valóban, hol másutt lehet? „Milyen lett a világ?" – kérdezhetjük. Amilyenné tettük. S ha olyanná tettük, hogy egyre nagyobb áradások várhatók, akkor nem szabad abban bízni: hátha nem várhatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!