Jegyzet

2007.01.05. 15:19

Kútgyógyszer

"Mások, látván a tengernyi élelmiszer-, meg még ki tudja miféle hamisítást, úgy gondolják, a gyógyszerfronton is beindulhat majd a sötétben bujkáló fantomcégek illegális akciója, s akkor aztán akár a múlt században lejárt szavatosságú, tablettásított krétaport is nyelhetünk."

„Akkor tehát lesz egy kiló kenyér, húsz deka parizer, egy légfrissítő és három doboz gyógyszer." Akár ilyen összegzés is készülhet hamarosan, amikor a boltba betérőt a pénztárnál arról faggatják, mégis mit rakott a kosárkájába? Sokakat elriaszt ez a jövőkép, amit nevezhetünk gyógyszer-liberalizációnak, netán a patikán kívüli gyógyszervásárlási lehetőségnek.

A patikusok például attól félhetnek, hogy ezzel ellenőrizhetetlen lesz a medicinák forgalma, ráadásul, és nem utolsósorban: csökken az ő forgalmuk. Mások, látván a tengernyi élelmiszer-, meg még ki tudja miféle hamisítást, úgy gondolják, a gyógyszerfronton is beindulhat majd a sötétben bujkáló fantomcégek illegális akciója, s akkor aztán akár a múlt században lejárt szavatosságú, tablettásított krétaport is nyelhetünk.

Nos, a dolgok jelen állása szerint (meg aztán ezzel biztat minden, a döntést megszülő illetékes is) félelemre semmi okunk. A patikusok ugyanis nem gondolhatják komolyan, hogy a lakóhelyhez közel eső gyógyszertárak helyett ezentúl ezrek trappolnak ki a városszéli benzinkúthoz, csak mert gyógyszerfüggők. A kutas gyógyszer az úton lévők biztonságát szolgálja, s persze azokat segíti, akiknek településéről akár 20-25 kilométert is kellene éjszaka kocsikázni, hogy éjjel is nyitva tartó gyógyszertárhoz eljussanak.

Ami pedig a kotyvasztott gyógyíreket illeti – a benzinkutak és az üzletek, akárcsak a gyógyszertárak, csak és kizárólag gyógyszer-nagykereskedésektől vehetik meg a medicinát, s bizony a nyilvántartási kötelezettségük sem lesz kevésbé szigorú, mint a patikáké. Mivel az említettek mellett még számos szigorítást is beépítettek a jogszabályba, ismerve az adminisztráció és ellenőrzés elől menekülők félelmét, az is előfordulhat, közel sem annyian akarnak majd élni a forgalmazás lehetőségével, mint azt a törvény megalkotói remélik.

Hogy aztán a szabadabb vásárlás és a könnyebb hozzáférhetőség miatt még tudatosabbá is válik a gyógyszerfogyasztás – mint azt Molnár Lajos egészségügyi miniszter nyilatkozta? Nos, erre nem vennék mérget. Se patikában, se benzinkútnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!