Jegyzet

2007.01.24. 15:19

Nyaktekerészeti nagytérkép

"Szántszándékkal írtam úgy, hogy skandálni lehessen, mint a nyaktekerészeti mellfekvencet is. A nyakkendő agyontekergetett, műnyelvújított mását. Hogy jobban a fejünkben maradhasson."

Horváth Dezső

Szántszándékkal írtam úgy, hogy skandálni lehessen, mint a nyaktekerészeti mellfekvencet is. A nyakkendő agyontekergetett, műnyelvújított mását. Hogy jobban a fejünkben maradhasson.
Létezik, ugye, zsebtérkép is, ami kényelmesen belecsusszan a zsebünkbe, ha nem használjuk. Jó nagy zseb kell hozzá, az biztos. (Továbbfejlesztett változata a műholdas csodatalálmány, amely képes emberi szóval is figyelmeztetni autóst és röpülőt, hol kell balra fordulnia, és hol jobbra.) Léptékenként haladva, azt hiszem, az atlasz következik. Asztalunkon kinyitva megtudhatjuk belőle, hol laknak a csukcsok, és hol van Nyőgér. Követi a sorban az iskolai falitérkép. Jó nagy lepedő, hegyekkel, völgyekkel, vizekkel, városokkal és országokkal. Ehhez már mutatópálca is illik, különben úgy tesz a kajla diák, mint egyik osztálytársam a gimnáziumban. Hol van Madrid? Rátenyerelt Spanyolországra. Eltalálta, ott volt Madrid is.

Még mielőtt a hatalmasra növelt óriásplakátok meghonosodtak volna, új városrészeink jelentős pontjaira kezdték bádogtáblákra föstve elhelyezni az útbaigazító térképeket. Hogy az idegen is megtalálja a Róna utcát, meg a Kemes utcát is. Volt gond ezekkel is, amíg a rozsda meg nem ette őket.

Az óriásplakátnak viszont az lenne a szerepe, hogy rohanó autóból egyetlen csalfa pillantással is meg lehessen tudni, mivel akarnak megetetni bennünket. Annyi van belőlük, megérdemli a kisebbik Kossuth-díjat, aki el is tudja mondani, melyik sarkon mit látott. Most az egyszer hadd mondjak valós példát az óriásplakát, meg a nagy térkép keresztezésére, bár az összes többi elfuseráltra is értem. Ahogy a Derkovits fasor belefut a Thököly utcába, ott van a Kállay liget. Utcahosszabbítás céljából szedegették ki a fákat. Erősebb a vonalzó, mint a fa, amelyből vétetett, így szokott ez lenni. A kicsike liget mögött, és picit mellette, kertészet virágzott az öregátkosban. Virágkertészet, termálvízzel. Sok évvel ezelőtt eltakarították az üvegházakat, aztán valakiknek félre tették a területet, hogy privatizálandó zsíros falatként kezükre játszódhasson.

Folytatnom fölösleges, mindenki tudja, lakópark lesz a helyén. Hogy a telkek lehetséges vásárlói elbogarászhassanak rajta, hatalmas és nagyon részletes térképet raktak a két utca egymásba édesedéséhez. A maga nemében remekmű. Ha futó autóból nézed, elmész a lényeg mellett, ha viszont lassítasz, elsodor a forgalom. De ha gyalogszerrel, a járdáról szemlélve akarsz tájékozódni, akkor is akármelyik liba nyakát kellene ideiglenes használatra kölcsön venned, mert a magadét nem győzöd annyira tekergetni, amennyire ide kellene. A Derkovits fasor nyomvonalát követve táblára írva a Thököly utcát látod.

Képzeletedben meg kell fognod a böhömnagy tábla két oldalát, és elcsavarnod legalább kilencven fokkal, az óramutató járásával ellenkező irányba. Akkor láthatod, merre menne tovább az út, aztán hogyan ferdül el a Traktor utca irányába, és oda milyen takaros kis terecskét álmodtak a tervezők. Ilyenkor, téli hónapokban vadludak húznak a fejed fölött, ha eltájékozódtál valamennyire is, a libanyakat vissza is adhatod a vezérgúnárnak.

Vagy kivasaltathatod a magadét. A vásárlás a bukszádon múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!