Jegyzet

2007.01.02. 15:19

Táblacsere

"Az biztos, hogy a kormány sok időt nem hagyott a vakarózásra, a lobbizásra, az idegek harcára. Január 1-jétől mindennek működnie kell, kellett. Nem lehetett nyöszörögni, kapálózni. A tempó feszített, ezekben a napokban a beosztottak nemcsak az íróasztalokat tologatják, hanem az érdemi munkát is végzik – napi tizenkét órában, ha kell."

Fekete Klára

A változásokból az ügyfelek semmit sem vesznek majd észre – ezt kommunikálta kifelé a kormány a közigazgatás és a különböző állami szervezetek régiós átszervezésével kapcsolatban. Mivel csak a táblákat kell lecserélni. Hiszen a munkanélküli ugyanúgy az ügyfélszolgálatra megy ügyeket intézni, mint korábban, a vállalkozók pedig az APEH ügyfeleseivel tartják a kapcsolatot, akárcsak eddig. Nekik teljesen mindegy, ki a főnök, hogy megyei vagy régiós igazgató áll-e a szervezet élén, ki a helyettes és ki a sajtóreferens. A gépezet pedig majd őrölni kezd, megoldja az ügyeket, a megyei felállás helyett regionálisan, attól kezdve, hogy az informatikusok is egybefésülték a rendszereket.

Bent, egy-egy hivatal, szervezet gyomrában azonban 2006 végén egymásnak feszültek az indulatok: több megyei igazgatóság még december elején sem tudta, mi lesz a sorsa, melyik várost jelölték ki régióközpontnak. Egyik-másik lapunkból értesült, hogy megszületett a döntés. Majd egyszer csak azzal szembesültek az érintettek, már csak két-három hetük van arra, hogy január elsejétől felálljon az új hierarchia. Ekkor derült ki, nem a mezei ügyintézők kerültek veszélybe, hanem azok a beosztások, amelyekből minden megyei igazgatóságnál volt egy darab, s most egyszerre sok lett belőle a három.

Az biztos, hogy a kormány sok időt nem hagyott a vakarózásra, a lobbizásra, az idegek harcára. Január 1-jétől mindennek működnie kell, kellett. Nem lehetett nyöszörögni, kapálózni. A tempó feszített, ezekben a napokban a beosztottak nemcsak az íróasztalokat tologatják, hanem az érdemi munkát is végzik – napi tizenkét órában, ha kell.

Tegnap, amikor az APEH régi megyei igazgatóságán jártam, már a régiós vezetővel beszéltem, de még a korábbi megyei igazgató névtáblája volt kifüggesztve a falon. Nem a táblacsere tűnt a legsürgősebb feladatnak. Kell még egy kis idő, mire a közhivatalokon megjelennek a szép új táblák, elkészítik a bélyegzőket, kinyomtatják az új fejléccel a borítékokat, levélpapírokat, névjegykártyákat. Becslések szerint százmillió forintba is belekerülhet az közigazgatás „átcímkézése".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!