Jegyzet

2007.03.11. 15:19

Ünnepre várva

"Legvalószínűbb, hogy politikailag nagyon feszült, de utcai zavargások nélküli március 15. elé nézünk. Az ünnepnap eseményei közül a legnagyobb tömeget feltehetőleg a Fidesz rendezvénye vonzza majd, de egyben a Fidesz veszítene legtöbbet, ha kiszámíthatatlanná válnának az események."

Panek Sándor

A Medián felmérése szerint tíz ember közül heten arra számítanak, hogy sérülésekkel járó zavargások lesznek valamelyik március 15-i rendezvény helyszínén. A megkérdezettek – nem felkínált válaszok alapján – 48 százalékban magukat a rendzavarókat tartanák felelősnek, míg Gyurcsány Ferencet 26, a kormányt 25, a rendőrséget 20, a Fideszt 16, Orbán Viktort pedig 13 százalékuk említi felelősként.

Bár jósolni nem lehet, az eddigi hírek alapján valószínű, hogy rendzavarások akkor lesznek, ha a ténylegesen a rendzavarásra készülő emberek és csoportok elérik céljukat. A Miniszterelnöki Hivatal közlése alapján ilyen személyek lehetnek vagy kétszázan. Ha így van, és ha a rendőrség netán hagyná ezt, akkor legrosszabb esetben még tízszer ennyien csatlakozhatnak alkalomszerűen. Ez a szám nem alábecsülendő, de a rendőrségnek kell, hogy legyenek szakszerű, és a veszéllyel arányban álló eszközei arra, hogy az ilyen jellegű gócokat elszigetelje.

Legvalószínűbb, hogy politikailag nagyon feszült, de utcai zavargások nélküli március 15. elé nézünk. Az ünnepnap eseményei közül a legnagyobb tömeget feltehetőleg a Fidesz rendezvénye vonzza majd, de egyben a Fidesz veszítene legtöbbet, ha kiszámíthatatlanná válnának az események. A jobboldali pártnak nemcsak azzal kell számolnia, hogy nagygyűlésének kimenetele kétséges lehet, hanem azzal is, hogy nem tudja távol tartani magától a különböző, alkotmányon kívül álló elképzelésekkel fontoskodó radikális szervezeteket. E csoportok csak az utcai demonstrációk révén nyerhetnek némi jelentőséget (főleg a médiában), miközben a Fidesz korábbi, csődöt mondott Kossuth téri próbálkozásai után a népszavazási kezdeményezésekben, és nem az utcai politizálásban jelölte ki kormánybírálati eszközeit.

A Gyurcsány-kormány politikai érdeke ezzel szemben egybeesik azzal a normális állampolgári igénnyel, hogy a nemzeti ünnep 1848–49 emlékezetéről szóljon – ne pedig az őszödi botrány óta tartó válságról. Minthogy azonban az előzmények nem estek egybe más, a politikai hitelességet illető normális állampolgári igényekkel, az ünnepet ezen az oldalon is átalakította a politika. Gyurcsány Ferenc kénytelen volt eltekinteni az ünnepi beszéd megtartásától is. E gesztus üzenetei között azonban leplezhetetlenül ott van az, hogy a morálisan megingott kormányfő már nem állhat ki tetszőleges összetételű közönség elé anélkül, hogy a látványos elutasítást ne kockáztatná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!