Jegyzet

2007.06.22. 16:19

Mi mennyi?

"Sokak számára talán meglepő, nem is fut át százmilliós tranzakció a helyi illetékhivatalon, de nehéz is lenne bizonyítani, hogy sokkal többet ér egy-egy ingatlan. Az értékeléssel ma már nagyon csínján bánnak a nevesebb cégek, különösen igaz ez akkor, ha banki hitel jelzálogfedezeteként becsülnek fel egy-egy házat."

Kovács András

Akinek százmillió forintja van házra Szegeden, az nem veszi, hanem építteti – elég régi bölcsesség ez már az ingatlanpiacon. És a telek árától a kilincsig bezárólag gyakran többe kerül az ingatlan, mint százmillióba. De amikor lakva kiderül, hogy mégsem az igazi, túlméretezett, nincs olyan jó helyen, esetleg kiszeretett belőle a ház ura vagy úrnője – nem ér az százmilliót sem. Ha valahol, itt igazán érvényesül a kereslet-kínálat törvénye, ám az egyensúly megbomlásához nagyon kevés is elég.

Mondjuk: egy időben hat-nyolc, százmillió körüli házat kínálnak, ám mindössze két ilyet kereső fizetőképes vevőről tudnak a komolyan vehető ingatlanirodák. Ez persze árleszorító tényező, s gyakoribb, mint a fordított helyzet. És nagyobb léptékben működik ugyanaz, mint amit kicsiben sok ház vagy lakáseladó már keserűen megtapasztalt. Például úgy, hogy a 16,5 millióért kínált lakást nem adja oda tizenötért a komoly vevőnek – nehogy már elkótyavetyélje! –, majd három hónap múlva mégis engedi vinni – tizennégyért. Százmilliónak több a tíz-tizenöt százaléka, érdemes rá jobban odafigyelni.

Úgy gondolom, több tucat olyan lakóház található például Szegeden, ami jó fekvésű telken, minimum duplagarázzsal, igényes szakipari munkákkal – a legmodernebb hűtő-fűtő rendszerekkel, konyhával, álomfürdőszobákkal, golfpálya simaságú, automata öntözésű gyeppel – bekerülési értéken számolva mindenképpen átlépte a bűvös határt, ám ezt a tulajdonos nem veri nagy dobra. Azt sem, ha értékesíteni kívánja, inkább diszkrét segítséget kér a legjobb ingatlanközvetítőktől.

Sokak számára talán meglepő, nem is fut át százmilliós tranzakció a helyi illetékhivatalon, de nehéz is lenne bizonyítani, hogy sokkal többet ér egy-egy ingatlan. Az értékeléssel ma már nagyon csínján bánnak a nevesebb cégek, különösen igaz ez akkor, ha banki hitel jelzálogfedezeteként becsülnek fel egy-egy házat. A pénzintézet olyan szigorú szerződést köt a neki rendszeresen bedolgozó ingatlanértékelővel, hogy ha bedől a hitel, az irodának kell „menekülési értéken" megvásárolnia, illetve kényszerértékesíteni a fedezetet. Persze, hogy ilyenkor óvatosabban röpködnek a tízmilliók.

És akkor még nem beszéltünk a vagyonosodási vizsgálatokról – ezeknek nagy divatja van mostanában az adóhivatalnál –, ahol eladó és vevő is ugyanabban érdekelt: jobb kimaradni a százmilliósok klubjából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!