Jegyzet

2007.08.09. 16:19

Bezzegországok

"Bezzegszlovákiában is jók a gazdasági mutatók, vonzó hely a befektetők számára, így hát kit érdekel, hogy pár éve még éhséglázadásoktól tartottak északi szomszédaink, a nyugdíj máig fele a magyarnak, s a gázárakról az utolsó korona támogatást is eltakarították."

Az ismert táncművész lebiggyesztett ajakkal sóhajtja bele a népszerű televíziós riporter kamerájába, hogy akinek egy csepp esze van, menekül innen, egyenest „Kelet-Európa Párizsába". Ha valakinek nem ugrana be azonnal, melyik városra gondolt a művésznő, segítek: Bukarestre. A hagyományosan befelé forduló, panaszkodós, önsajnálós nemzeti karakterünkben új vonásként jelent meg a bezzegezés. Nemcsak társasági beszélgetésekben, hanem nyilvános közéleti és gazdasági rendezvényeken is csak úgy röpködnek a bezzegek. Az elmúlt hetekben bezzegromániáról, bezzegszlovákiáról, bezzegkínáról és bezzegírországról hallottam a legtöbbet.

Románia makrogazdasági mutatói tényleg jók, a befektetők most özönlötték el az országot, a GDP-növekedés 7 százalék fölötti, a munkanélküliség 6 százalék alatti. Ugyanakkor nem szoktuk emlegetni, a bérek, meg az egy főre számított GDP jelentősen elmarad a magyarországitól, s két-, két és fél millió román állampolgár Nyugat-Európában talált munkát. Szomszédaink ezt úgy kommentálják, menjenek csak az emberek, tanuljanak munkakultúrát, keressenek sok pénzt, aztán jöjjenek haza. (Nem véletlen, hogy az eurovíziós dalfesztiválon a román előadó Spanyolországból kapta a legtöbb szavazatot.) Mi, magyarok a másik véglethez tartozunk, képesek vagyunk a nemzethalál víziójával felszisszenni minden egyes, külföldön munkát vállaló honfitársunk miatt.

Bezzegszlovákiában is jók a gazdasági mutatók, vonzó hely a befektetők számára, így hát kit érdekel, hogy pár éve még éhséglázadásoktól tartottak északi szomszédaink, a nyugdíj máig fele a magyarnak, s a gázárakról az utolsó korona támogatást is eltakarították.

Bezzegkínában meg egyenest „hűteni" kell a gazdaságot, mivel a 9-10 százalékot meghaladó növekedés képes lenne megbolondítani az egész világgazdaságot. Amúgy Kínában nem tartják számon a munkanélkülieket, mint ahogy a szegényeket sem, darab-darab, nem számít. Ugyanebben a bezzegországban nemhogy az egészségügyi ellátás, de még az általános iskolai oktatás is fizetős. Százmilliók tengetik az életüket parcellányi rizsföldjeiken, s irigykednek azokra, akiknek két bivalyra telik – az egyik aranytartalék komolyabb betegség idejére. A többiek el sem jutnak a kórházig.

Írország? Az igen! Lehet bezzegelni, de itt is érdemes kicsit aláfeszíteni a miértnek. Az ország EU-tagságának első 10-15 évét ugyanis csúnyán elmaszatolta, a közösségi források leggyengébb lehívói közé tartozott, válság válságot követett. Az ír feltámadás 1987-ben következett be, amikor az ország különféle politikai erői és gazdasági érdekcsoportjai képesek voltak összefogni, s társadalmi konszenzussal kitalálták Írországot. És ehhez a progresszív stabilizációs programhoz azóta is valamennyien tartják magukat. Na, ez az, amin tényleg érdemes bezzegelni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában