Jegyzet

2008.01.09. 21:41

Úri muri

"Van valami félelmetes tájékozatlanság vagy dzsentri gesztus abban a felelőtlen nagyvonalúságban, amellyel az árvízben érintett önkormányzatok a reménybeli kormányzati pénzekkel bántak."

Hollósi Zsolt

Van valami félelmetes tájékozatlanság vagy dzsentri gesztus abban a felelőtlen nagyvonalúságban, amellyel az árvízben érintett önkormányzatok a reménybeli kormányzati pénzekkel bántak. Azt hitték, a 2006-os tavaszi vészhelyzet nyomán a központi vis maior keretből számolatlanul csörgedeznek majd a milliók. Csak be kell nyújtani a számlát, és a kabinet az állami nagy kalapból szó nélkül fizet. Gyanítom, ha felmerült volna, hogy saját, szűkös költségvetéséből kell majd a költségeket állnia, Csanádpalota nem sokáig gondolkodott volna, tényleg létszükséglet-e a falutól 12 kilométerre lévő területet 31 millióért fertőtleníttetni.

A másik felet, a piacról élő hódmezővásárhelyi vállalkozást lehet ugyan vádolni, de nem érdemes. Csak azt tette, amit minden cég: igyekezett a szolgáltatását, amiből él, minél jobb feltételekkel értékesíteni – azaz minél nagyobb területet, minél drágábban mentesíteni. Elgondolkodtató persze, amit a szaktárca mond: a Csongrád megyében elszámolni kívánt költség többszörösen meghaladja az összes többi megyének hasonló célra nyújtott támogatás összegét. Milyen lehet az információcsere, az egyeztetés a minisztérium és az önkormányzatok között, ha ez előfordulhat? Hasonló ügyekről már épp eleget hallhattunk, ezért felmerül ilyenkor a gyanú: nem valami egyezkedés eredményeképpen fogott-e ennyire vastagon a bt. ceruzája. Bármit bizonyítani szinte lehetetlen.

Az érintett tizenegy falu közül több is csődbe mehet, ha a bíróság jogerősen is úgy dönt, a céggel kötött szerződések érvényesek – és BS Alfa tényleg adósságrendezési eljárást kér. Felvetődik a kérdés, ki a felelős. Azt éppúgy nem lehet megnevezni, mint a leállított kormányzati negyed miatt ablakon kidobott százmilliók esetében. Jöhetnek az újabbnál újabb üvegzsebprogramok, a közpénzekkel csak nem sikerül az adófizető polgárnak tetsző módon, körültekintően, takarékosan, felelősen gazdálkodni.

Tovább tart az úri muri – kicsiben és nagyban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában